Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Albanese sa obáva, že Trussovej rezignácia posunie dohodu s Austráliou

Austrálsky premiér Anthony Albanese. Foto: TASR/AP

Na znení dohody sa obe krajiny dohodli vlani v decembri, no Británia ani Austrália ju zatiaľ neratifikovali. Albanese dosluhujúcu premiérku Trussovú požiadal o urýchlenie procesu ratifikácie.

Canberra 21. októbra (TASR) - Austrálsky premiér Anthony Albanese v piatok vyjadril obavy, že politická kríza v Spojenom kráľovstve a rezignácia premiérky Liz Trussovej môže oneskoriť dohodu o voľnom obchode medzi Austráliou a Britániou. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

Na znení dohody sa obe krajiny dohodli vlani v decembri, no Británia ani Austrália ju zatiaľ neratifikovali. Albanese dosluhujúcu premiérku Trussovú požiadal o urýchlenie procesu ratifikácie. Dodal, že o tom určite bude diskutovať aj s budúcim britským premiérom.

"Musím povedať, že som vo funkcii asi päť mesiacov a zatiaľ som sa stretol s dvoma britskými premiérmi. Samozrejme budem v kontakte aj s tretím," uviedol. Dodal, že jeho vláda je stabilná a usporiadaná a vedú ju dospelí ľudia.

Dohoda o voľnom obchode medzi Austráliou a Spojeným kráľovstvom je pre Londýn prvou svojho druhu po oficiálnom vystúpení z EÚ v roku 2021, píše AFP.

Britská premiérka a líderka konzervatívcov Trussová vo štvrtok ohlásila svoju rezignáciu po mesiaci a pol pôsobenia v úrade predsedu vlády. Vo funkcii však predbežne zostáva, kým nebude známy nový šéf konzervatívcov. S určitosťou však bude najkratšie pôsobiacou premiérkou v britských dejinách.