Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Po zrážke vo Francúzsku je 43 mŕtvych, zahynul aj malý syn vodiča

Príslušníci francúzskej polície blokujú prístup médií k miestu zrážky autobusu s kamiónom vo francúzskom Puisseguin, 23. októbra 2015. Foto: TASR/AP

Ku kolízii autobusu s kamiónom došlo v obci Puisseguin ležiacej približne 40 kilometrov východne od mesta Bordeaux.

Bordeaux 23. októbra (TASR/Teraz.sk) - Už 43 mŕtvych a štyroch vážne zranených si dnes vyžiadala vážna dopravná nehoda kamióna s autobusom na juhozápade Francúzska. Ide o najhoršiu cestnú nehodu v krajine za posledných vyše 30 rokov. Medzi usmrtenými sa nachádza aj trojročný syn vodiča kamióna, ktorý cestoval s otcom a ktorého malé telo sa našlo na sedadle spolucestujúceho vo vraku vozidla.

Francúzske médiá uviedli, že otec malého chlapca tiež zahynul.

V zákrute pri obci Puisseguin ležiacej približne 40 kilometrov východne od mesta Bordeaux došlo k čelnej zrážke autobusu a kamióna na prepravu dreva, informovali francúzske médiá s odvolaním sa na úrady departementu Gironde. Niektoré tvrdili, že kamión bol v čase nárazu plne naložený, podľa iných bol prázdny.





Zábery francúzskej televízie zachytávali vrak autobusu - obhorenú karosériu pohltenú v dyme. Zo sedadiel zostali tiež len prázdne kovové kostry, uviedla tlačová agentúra AP.

Osem ľudí vrátane vodiča autobusu ušlo, keď vodič duchaprítomne a rýchlo otvoril dvere autobusu, ale ostatní uviazli vo vozidle, ktoré plamene bleskovo pohltili.

Starosta obce Puisseguin, Xavier Sublett, pre rozhlasovú stanicu RTL povedal, že vodič kamióna stratil kontrolu nad vozidlom. Vodič autobusu "sa mu snažil vyhnúť, ale kamión doň i tak narazil".

Úrady sú zatiaľ opatrné v hodnotení okolností havárie. Vyšetrovanie stále prebieha. Počasie bolo zamračené, ale nie daždivé.

Premiér Manuel Valls označil haváriu za najsmrteľnejšiu cestnú nehodu vo Francúzsku za viac ako 30 rokov a povedal, že pre krajinu je to "hrozný šok". Prezident Francois Hollande, ktorý bol práve na návšteve Grécka, vyhlásil, že "celý národ cíti s blízkymi týchto obetí".

Jedným zo zranených je aj vodič auta, ktorý zastavil a snažil sa zachraňovať ľudí.

Polícia uviedla, že počet obetí je nezvyčajne vysoký, pretože obe vozidlá začali okamžite horieť. Na miesto tragédie sa ponáhľalo množstvo záchranárov a vrtuľníky evakuovali veľmi vážne popálené obete.

Podľa informácií regionálneho denníka Ouest-France sa obe vozidlá po čelnom náraze vznietili a desiatky ľudí zhoreli zaživa.

Zo 43 obetí dopravnej nehody je 41 cestujúcich z autobusu, pričom 42. a 43. obeťou sú podľa dostupných informácií vodič kamióna a jeho malý syn.



Cestujúci v autobuse boli podľa informácií francúzskeho ministerstva vnútra členovia klubu dôchodcov, ktorí sa vydali na zájazd do departementu Dordogne. Vyrazili z dediny Petit-Palais ležiacej asi osem kilometrov od miesta nehody a mali za sebou iba niekoľko minút jazdy, keď sa stala nehoda.

Prokuratúra začala vyšetrovať dopravnú nehodu s cieľom zistiť jej príčiny. Miestny politik Florent Boudie, ktorý navštívil miesto havárie, pre televíziu BFM-TV povedal, že ako možné faktory pri nehode sa berú do úvahy vysoká rýchlosť a poveternostné podmienky. V okamihu zrážky bolo zamračené a cesty boli vlhké po daždi, ale nepršalo.

Ide o najhoršiu dopravnú nehodu vo Francúzsku od 31. júla 1982. V meste Beaune na východe Francúzska vtedy pri nehode autobusu zahynulo 53 ľudí vrátane 44 detí vo veku šesť až 15 rokov.

Francúzsky prezident Francois Hollande označil nehodu za "obrovskú tragédiu". Hollande, ktorý dnes končí dvojdňovú oficiálnu návštevu Grécka, konštatoval, že "francúzska vláda sa úplne mobilizuje" ohľadom tejto tragédie, informovala spravodajská televízia France 24 na svojej webovej stránke.

Starostka obce Petit-Palais Patricia Raichinová stratila pri nehode troch členov svojej rodiny, napísal portál thelocal.fr.



Záber z nehody francúzskeho autobusu.
Foto: screenshot


Prokuratúra začala vyšetrovať dopravnú nehodu s cieľom zistiť jej príčiny. Miestny politik Florent Boudie, ktorý navštívil miesto havárie, povedal televízii BFM-TV, že ako potenciálne faktory pri nehode sa berú do úvahy vysoká rýchlosť a poveternostné podmienky. V momente zrážky bolo zamračené a cesty boli vlhké po daždi, ale nepršalo.





Najhoršie haváriie autobusov v Európe za ostatných päť rokov


Rok 2015
13. októbra 2015 - RAKÚSKO: Pri autobusovom nešťastí v rakúskej spolkovej krajine Tirolsko utrpelo zranenia 24 osôb, z toho jedna ťažké. Autobus s ázijskými turistami sa neďaleko hostinca Fernblick v obci Obsteig zrazil s kamiónom s prívesom, zišiel z cesty a zrútil sa po asi šesťmetrovom zráze. Všetkých 34 pasažierov autobusu záchranári dostali z havarovaného vozidla. Maďarský vodič autobusu vyviazol bez zranení.

17. septembra 2015 - MONAKO: Jednu obeť a viac ako dve desiatky zranených si vyžiadalo autobusové nešťastie, ku ktorému došlo na diaľnici neďaleko Monaka. O život prišiel jeden nemecký občan. Nemecký autobus minul bez zastavenia stanicu na úhradu mýtneho neďaleko La Turbie, kde prerazil bariéru. Následne sa zrazil s motocyklom a dvoma inými motorovými vozidlami. Autobus smeroval z Talianska do francúzskeho mesta Nice.

11. augusta 2015 - NÓRSKO: Päť ľudí hospitalizovali v Nórsku po požiari v diaľničnom tuneli na západe krajiny. Turistický autobus s 32 cestujúcimi a švédskym evidenčným číslom začal horieť v 11,2 kilometra dlhom tuneli Gudvanga na diaľnici E16, spájajúcej mesto Bergen a metropolu Oslo. Z tunela evakuovali 37 ľudí a požiar uhasili. Majiteľ hotela Olav Hylland pre NRK povedal, že keď vošiel s dodávkou do tunela, uvidel horiaci autobus a pomáhal z neho ujsť cestujúcim. Do svojej dodávky ich napchal 32 a podarilo sa mu ju obrátiť a ujsť von z tunela.

5. augusta 2015 - RUSKO: Pri zrážke dvoch autobusov na východe Ruska 16 ľudí zahynulo a vyše 50 ďalších utrpelo zranenia. K zrážke prišlo na diaľnici spájajúcej mesto Chabarovsk ležiace pri čínskej hranici s mestom Komsomoľsk na Amure. Vodič jedného z autobusov vošiel do protismeru, lebo tak chcel obísť stavebné vozidlá, ktoré tam cestu opravovali. Následne stratil kontrolu nad vozidlom.

23. júla 2015 - POĽSKO: Štyria ľudia zomreli a 21 ďalších sa zranilo pri havárii ukrajinského autobusu v Poľsku. Na palube sa viezli cestujúci z Poľska a Ukrajiny. Autobus so 49 pasažiermi na palube smeroval z Lublinu na východe krajiny do Varšavy. Pri meste Garwolin prešiel do protismeru, skĺzol do priekopy a vrazil do stromu. Autobus sa pri havárii úplne zničil.

14. júla 2015 - MAĎARSKO: Pri nehode autobusu na juhomaďarskej diaľnici M5 v smere do Segedína sa zranilo 21 ľudí, z nich sedem ťažko. Vodič autobusu je v kritickom stave. Vozidlo zbehlo z vozovky do priekopy a prevrátilo sa na bok. Autobusom, ktorý smeroval na pravidelnej linke z rakúskeho Salzburgu do Bulharska s dvoma vodičmi, cestovalo 37 pasažierov. Medzi nimi bol jeden Rakúšan, ostatní boli občania Bulharska.

29. júna 2015 - MAĎARSKO: Ťažké zranenia vodiča autobusu a ľahšie zranenia šiestich cestujúcich si vyžiadala zrážka autobusu s kamiónom pri juhomaďarskej obci Babarc. Autobus viezol 28 detí, z nich päť sa zranilo ľahko. Vodiča vyslobodili z vraku hasiči. Nehoda sa stala v Baranskej župe pri odbočke z diaľnice M6 na štátnu cestu číslo 57.

22. júna 2015 - MAĎARSKO: Celkovo 23 osôb utrpelo zranenia, keď sa na cestnej komunikácii medzi obcami Királyegyháza a Gyöngyfa v Baranskej župe na juhozápade Maďarska zrazil autobus s osobným vozidlom.

18. júna 2015 - PORTUGALSKO: Autobus s holandskými turistami havaroval na juhu Portugalska. O život prišli traja Holanďania a 30 ďalších utrpelo zranenia. K tragickej nehode došlo v noci v regióne Algarve, ktorý je hlavnou turistickou oblasťou Portugalska. Autobus viezol 33 turistov z Holandska, ktorí prileteli na letisko v tamojšom meste Faro. Vozidlo krátko pred polnocou zišlo z diaľnice A22, prevrátilo sa a skončilo v rokline pri ceste. Zranenia utrpel aj portugalský vodič autobusu.

11. júna 2015 - POĽSKO: Pri autobusovom nešťastí neďaleko Čenstochovej na juhu Poľska utrpelo ťažké zranenia päť a ľahšie 16 osôb. Veľkú väčšinu pasažierov autobusu, 44 zo 48 cestujúcich, tvorili deti vo veku 9-15 rokov vracajúce sa z výletu. Autobus skončil v priekope.

12. mája 2015 - MAĎARSKO: Dvanásť ľudí utrpelo zranenia pri zrážke dvoch mikrobusov 138 kilometrov južne od Budapešti. Traja z nich boli zranení ťažko. Na mieste nehody, ktorá sa stala medzi obcou Tázlár a mestom Kiskunmajsa, zasahovali dva záchranné vrtuľníky. Jedno auto sa po zrážke prevrátilo do priekopy, druhé narazilo do stromu.

22. marca 2015 - RAKÚSKO: Trinásť zranených si vyžiadala nehoda českého zájazdového autobusu v dolnorakúskom okrese Mistelbach. Cestovali v ňom hudobníci Českej filharmónie, ktorí sa vracali z Viedne. Traja ľudia vrátane vodiča utrpeli vážne zranenia, desať ľahké a štyria vyviazli z nehody nezranení. Nehodu spôsobila zrejme náhla nevoľnosť vodiča. Ten pravdepodobne na ceste B7 v dôsledku toho strhol volant a vozidlo sa zrútilo po sedemmetrovom svahu, pričom zostalo ležať na boku. Vodič zostal zakliesnený v autobuse a museli ho vyslobodzovať hydraulickými nástrojmi.

14. februára 2015 - SPOJENÉ KRÁĽOVSTVO: Na diaľnici M1 v grófstve Bedfordshire autobus vezúci roztlieskavačky z Kentu narazil do auta odstaveného krajnici. O život prišli traja členovia posádky auta a štvrtého previezli do nemocnice s ťažkými zraneniami. Cestujúci autobusu, ktorého vodiča polícia zadržala a odviedla na výsluch, vyviazli bez zranení.

6. februára 2015 - MAĎARSKO: Dvaja ľudia sa zranili ťažko a ôsmi ďalší utrpeli ľahšie zranenia pri havárii linkového autobusu v juhomaďarskej Šomodskej župe, kde autobus medzi obcami Barcs a Drávaszentes dostal šmyk a prevrátil sa do priekopy. Spojom cestovalo takmer 60 pasažierov.

Rok 2014
9. novembra - ŠPANIELSKO - 14 obetí
Na juhovýchode Španielska pri obci Venta de Olivia v regióne Murcia zahynulo v noci 14 ľudí po tom, ako autobus zišiel z cesty a zrútil sa po svahu. Ďalších 41 osôb utrpelo zranenia. Autobus viezol prevažne mladých ľudí z náboženského podujatia v Madride a havaroval len 60 kilometrov pred cieľom, dedinou Bullas. Desať obetí zomrelo na mieste, štyria ďalší cestujúci podľahli ťažkým zraneniam neskôr v nemocnici.

31. októbra - TURECKO - 17 obetí
Na juhu Turecka havaroval autobus s robotníkmi, ktorí cestovali do práce na neďalekú jablkovú plantáž. Pri nehode utrpelo zranenia 28 ľudí. V prípade obetí išlo prevažne o ženy.

Rok 2013
23. júna - ČIERNA HORA - 19 obetí
Devätnásť mŕtvych si vyžiadala nehoda rumunského autobusu, ku ktorej došlo na ceste medzi Kolašinom a Podgoricou v Čiernej Hore. Autobus so 46 pasažiermi zišiel z cesty a zrútil sa do kaňonu rieky Morača. Obete i zranení boli rumunskými občanmi.

Rok 2012
21. júla 2012 - TURECKO - 13 obetí
Trinásť ľudí zahynulo a desať utrpelo pri nešťastí zranenia vo východotureckej provincii Agri, keď sa tam autobus prepravujúci robotníkov do mesta Erzurum zrazil s protiidúcim nákladným vozidlom. Pod nehodu sa podpísal defekt pneumatiky autobusu, po ktorom vodič stratil kontrolu nad vozidlom.

14. marca – ŠVAJČIARSKO - 28 obetí
Belgický premiér Elio Di Rupo vyhlásil štátny smútok po tom, čo školský autobus, ktorý viezol školákov vracajúcich sa z výcvikového lyžiarskeho tábora, havaroval v tuneli pri švajčiarskej obci Sierre. Zahynulo 28 ľudí, z toho 22 detí a štyria učitelia, ktorí školákov sprevádzali.

Rok 2011
21. decembra - TURECKO - 24 obetí
Najmenej 24 ľudí zahynulo pri zrážke autobusu a nákladného auta na juhovýchode Turecka v provincii Diyarbakir. Ďalších osem pasažierov utrpelo zranenia.

31. októbra – MAĎARSKO - 14 obetí
Pri čelnej zrážke kamióna s malým rumunským autobusom, ku ktorej došlo nadránom na diaľnici M43 pri juhomaďarskom Segedíne, zahynulo 14 ľudí, ťažko sa zranil vodič kamióna a jeden cestujúci autobusu. Nehodu prežili dvaja ľudia - jeden v autobuse a vodič kamióna. Kamión s drevom smerujúci do Nemecka prerazil zvodidlá v mierne ľavotočivej zákrute a zrazil sa s autobusom, ktorý viezol cestujúcich z Valencie do Bukurešti.

Rok 2010
12. októbra - UKRAJINA - 42 obetí
Zrážka malého autobusu s vlakom na východe Ukrajiny si vyžiadala 42 obetí a 12 zranených. Došlo k nej na okraji mesta Marhanec v Dnepropetrovskej oblasti na železničnom priecestí v čase, keď boli spustené závory.

12. októbra - POĽSKO - 18 obetí
Čelná zrážka mikrobusu a nákladného auta si v centrálnej časti Poľska vyžiadala 18 obetí. Mikrobus, ktorý viezol sezónnych robotníkov, prešiel do protismeru v blízkosti Nového Mesta nad Pilicou. Vodič nákladného auta vyviazol bez ťažších zranení.

26. septembra - NEMECKO - 13 obetí
Trinásť mŕtvych a 39 zranených je bilancia havárie poľského autobusu, ku ktorej došlo neďaleko Berlína. Vozidlo poľského operátora POL-BUS so 47 cestujúcimi a dvoma vodičmi smerovalo zo Španielska do západopoľského mesta Zlocieniec. Autobus sa na diaľnici zrazil s osobným autom. Jeho šofér následne stratil kontrolu nad riadením a vozidlo narazilo do piliera mosta.

25. mája - TURECKO - 16 obetí
Autobus s ruskými turistami havaroval v tureckom dovolenkovom stredisku Antalya. O život prišlo najmenej 16 ľudí a 25 utrpelo zranenia. Medzi obeťami boli okrem ruských občanov aj turecký šofér a sprievodca cestovnej kancelárie.