Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Axionov: Ukrajina podnikla útok na vrtné plošiny v Čiernom mori

Ilustračné foto Foto: Teraz.sk

Podľa Axionova sa v čase údajného útoku na plošinách nachádzalo celkovo 12 ľudí, z ktorých päť sa podarilo zachrániť a traja boli zranení.

Sevastopol 20. júna (TASR) - Ukrajinská armáda v pondelok údajne zasiahla vrtné plošiny v Čiernom mori. Prostredníctvom aplikácie Telegram o tom informoval predstaviteľ proruských úradov na Kryme Sergej Axionov.

Agentúra AFP vo svojej správe poznamenala, že ide o prvý hlásený zásah proti pobrežnej energetickej infraštruktúre na Kryme od 24. februára, keď Rusko začalo svoju tzv. špeciálnu vojenskú operáciu na Ukrajine.

Ukrajinská strana sa k vyhláseniam o útoku na vrtné plošiny v Čiernom mori zatiaľ nevyjadrila. Používatelia aplikácie Telegram však od rána zverejňujú správy o ostreľovaní Hadieho ostrova v Čiernom mori, ktorý pred časom obsadili ruské jednotky.

Podľa Axionova sa v čase údajného útoku na plošinách nachádzalo celkovo 12 ľudí, z ktorých päť sa podarilo zachrániť a traja boli zranení.

Pátranie po ostatných pokračuje aj v spolupráci s ruským ministerstvom obrany a Federálnou bezpečnostnou službou (FSB), dodal Axionov. Podľa neho ministerstvo obrany uskutočňuje záchrannú operáciu, do ktorej sú zapojené hliadkovacie člny a lietadlá.

Axionov nešpecifikoval, ktoré plošiny boli útokom postihnuté. Spoločnosť Černomorneftehaz ťaží plyn a ropu v deviatich ložiskách nachádzajúcich sa v Čiernom a Azovskom mori, ako aj na Kryme.