Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Až 72 percent Poliakov je za odklad prezidentských volieb

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Približne 20 percent opýtaných zase zastáva názor, že uskutočnenie volieb v plánovanom termíne je akceptovateľné.

Varšava 25. marca (TASR) - Takmer tri štvrtiny Poliakov súhlasia s tým, aby sa prezidentské voľby naplánované na 10. mája pre pandémiu nového koronavírusu odložili na neskôr. Ukázal to prieskum verejnej mienky inštitútu IBRIS zverejnený v stredu v denníku Rzeczpospolita, píše agentúra Reuters.

Z prieskumu vyplýva, že viac ako 72 percent respondentov je proti tomu, aby sa voľby konali v pôvodnom termíne. Približne 20 percent opýtaných zase zastáva názor, že uskutočnenie volieb v plánovanom termíne je akceptovateľné.

Približne 48 percent účastníkov prieskumu, ktorí podporujú vládnucu konzervatívnu stranu Právo a spravodlivosť (PiS), nie je proti tomu, aby si Poliaci hlavu štátu volili 10. mája.

Prieskum sa uskutočnil telefonicky 23. marca na vzorke 1100 respondentov.

Na odloženie volieb z dôvodu šírenia koronavírusu už vyzvali viacerí opoziční politici, právnici či poľský ombudsman pre ľudské práva Adam Bodnar. "Vystavenie voličov a volebnej komisie vážnym zdravotným rizikám by mohlo štátnych zamestnancov a tých, čo pracujú pre volebné komisie, vystaviť občianskej a trestnoprávnej zodpovednosti," povedal v utorok Bodnar.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki však v utorok uviedol, že nové obmedzenia zavedené v Poľsku v dôsledku epidémie nového koronavírusu nebudú mať nijaký vplyv na prezidentské voľby.

Adam Bielan, hovorca poľského prezidenta Andrzeja Dudu, pre poľský rozhlas povedal: "Tí, ktorí žiadajú odklad volieb, v podstate žiadajú porušenie ústavy."

V Poľsku sa koronavírusom doteraz nakazilo 957 ľudí a 13 osôb ochoreniu COVID-19 podľahlo.