Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Až milión Somálčanov muselo v dôsledku sucha opustiť svoje domovy

Ilustračná fotka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Až milión ľudí muselo opustiť svoje domovy v dôsledku nebývalého sucha v Somálsku. Približne 245. 000 osôb z tejto africkej krajiny odišlo úplne.

Ženeva 11. augusta (TASR) - Až milión ľudí muselo opustiť svoje domovy v dôsledku nebývalého sucha v Somálsku. Približne 245.000 osôb z tejto africkej krajiny odišlo úplne, uviedli vo štvrtok Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) a Nórska rada pre utečencov (NRC). TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Somálsko a jeho susedné štáty v oblasti Afrického rohu vrátane Etiópie a Kene zasiahlo najhoršie sucho za posledných 40 rokov. Štyri očakávané obdobia dažďov nepriniesli dostatok vlahy, čo malo negatívne dôsledky na stav úrody a dobytka.

"Tento míľnik – jeden milión vysídlencov – je pre Somálsko ako obrovský budíček," uviedol riaditeľ somálskej pobočky NRC Mohamed Abdí. Dodal, že hrozba vyhlasovania v súčasnosti týka celej krajiny, keďže čoraz viac rodín opúšťa svoje domovy, pretože v ich dedinách už nie je žiadna voda ani potraviny. Zároveň vyzval na zvýšenie finančnej pomoci "skôr, než bude neskoro".

Počet ľudí, ktorí sú v Somálsku ohrození nedostatkom potravín, by sa mohol v najbližších mesiacoch zvýšiť zo súčasných päť až na sedem miliónov. Podľa UNHCR to súvisí aj s klimatickou zmenou a zvyšujúcimi sa cenami v dôsledku vojny na Ukrajine.

Humanitárne organizácie však upozorňujú, že na pomoc Somálsku nemajú dostatok finančných prostriedkov.