Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Zahraničie

Azerbajdžan a Arménsko sa opäť obviňujú z porušovania prímeria

Na archívnej snímke z videa zverejnenom arménskym ministerstvom obrany, arménske delostrelectvo útočí na azerbajdžanské jednotky v kontaktnej línii v samozvanom regióne Náhorný Karabach. Foto: TASR/AP

Azerbajdžanské ministerstvo obrany obvinilo Arménsko, že v skorých ranných hodinách zaútočilo pozdĺž frontu, pričom vypálilo delostrelecké granáty a rakety.

Baku 18. októbra (TASR) - Azerbajdžan v nedeľu obvinil arménske armádne zložky z porušenia humanitárneho prímeria v spornom území Náhorného Karabachu. Správa prichádza bezprostredne po tom, ako Arménsko z rovnakého činu obvinilo Azerbajdžan, informuje AFP.

"Arménske bezpečnostné zložky hrubo porušili ďalšiu dohodu," uviedlo azerbajdžanské ministerstvo obrany a obvinilo Arménsko, že v skorých ranných hodinách zaútočilo pozdĺž frontu, pričom vypálilo delostrelecké granáty a rakety.

K obvineniu došlo len niekoľko hodín po tom, ako hovorkyňa arménskeho ministerstva obrany na sociálnej sieti Twitter v nedeľu ráno uviedla, že Azerbajdžan v nedeľu po polnoci, iba pár minút po tom, čo prímerie vstúpilo do platnosti, vypálil delostrelecké granáty a rakety.

Sobotňajšie prímerie - tento týždeň už druhé - sa podarilo dohodnúť po veľkej eskalácii napätia, kedy pri raketovom útoku na druhé najväčšie azerbajdžanské mesto Gjandža (Gäncä) zomrelo 13 ľudí, vrátane malých detí. Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev za útok prisľúbil "pomstu".

Predchádzajúce prímerie z 10. októbra, ktoré sprostredkovalo Rusko, s cieľom umožniť bojujúcim stranám výmenu zajatcov a tiel padlých a zahájenie "zásadných" rozhovorov, však rýchlo stroskotalo. Obe strany sa navzájom obviňovali z jeho porušovania.

Dve bývalé sovietske republiky Arménsko a Azerbajdžan na celé desaťročia uviazli v konflikte o Náhorný Karabach, etnicky arménsku oblasť, ktorá sa odtrhla od Azerbajdžanu vo vojne v 90. rokoch. Tento konflikt si vyžiadal približne 30.000 obetí na životoch. Ťažké boje v tejto oblasti prepukli opäť 27. septembra a odvtedy si vyžiadali viac ako 700 obetí vrátane civilistov. Mŕtvych je však pravdepodobne oveľa viac, keďže Azerbajdžan nezverejňuje svoje vojenské straty, pripomína AFP.