Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Azerbajdžan a Irán budú riešiť vzájomné spory dialógom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Teherán sa dlhodobo obáva separatistických nálad medzi etnickými Azerbajdžancami, ktorí tvoria zhruba 10 miliónov z 83-miliónovej populácie Iránu.

Baku 13. októbra (TASR) – Azerbajdžan v stredu uviedol, že sa dohodol s Iránom na riešení vzájomných sporov prostredníctvom dialógu. Informovala o tom agentúra AFP.

Vzťahy medzi oboma krajinami sa nedávno zhoršili pre obvinenia Teheránu, že na území Azerbajdžanu aktívne pôsobí izraelská armáda. Baku tieto tvrdenia odmietlo. Irán tiež vyjadril znepokojenie nad vojenskou spoluprácou Izraela a Azerbajdžanu a avizoval, že v tejto súvislosti podnikne bližšie nešpecifikované nevyhnutné kroky.

Začiatkom októbra potom Irán uskutočnil vojenské cvičenie pri hraniciach Azerbajdžanu, ktorý konanie manévrov kritizoval.

Azerbajdžan v stredu oznámil, že jeho minister zahraničných vecí Ceyhun Bayramov sa telefonicky spojil so svojim rezortným partnerom Hosejnom Amírom Abdollahjánom, pričom obaja súhlasili, že sporné otázky budú riešiť prostredníctvom priameho bilaterálneho dialógu.

Azerbajdžan a Izrael v posledných mesiacoch posilnili svoje vojenské spojenectvo – židovský štát napríklad dodal Baku supermoderné drony v súvislosti s vlaňajším konfliktom s Arménskom o sporný Náhorný Karabach.

Azerbajdžan a Irán dlhodobo vedú spory súvisiace s karabašským konfliktom. Zatiaľ čo Irán podporuje v tomto konflikte Arménsko, Izrael je významným dodávateľom zbraní pre azerbajdžanskú armádu.

Šesť týždňov trvajúce boje v Náhornom Karabachu vypukli vlani 27. septembra a skončili 10. novembra uzavretím prímeria sprostredkovaným Ruskom, ktoré dodáva zbrane obom stranám karabašského konfliktu. Arménsko bolo prímerím prinútené odovzdať Baku časť území v Karabachu, ktoré ovládalo celé desaťročia.

Ako pripomína AFP, napätie vyvolalo aj rozhodnutie Azerbajdžanu uvaliť clo na iránskych vodičov kamiónov, ktorí prechádzajú cez toto územie do Arménska. Teherán sa dlhodobo obáva separatistických nálad medzi etnickými Azerbajdžancami, ktorí tvoria zhruba 10 miliónov z 83-miliónovej populácie Iránu.