Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Azerbajdžan chce bojovať kým budú v Náhornom Karabachu arménske vojská

Na snímke z videa zverejnenom azerbajdžanským ministerstvom obrany azerbajdžanská raketa vystrelená z raketového systému počas bojov medzi arménskymi a azerbajdžanskými vojenskými jednotkami v kontaktnej línii v samozvanom regióne Náhorný Karabach 28. septembra 2020. Foto: TASR/AP

Konflikt v Náhornom Karabachu sa vyostruje.

Jerevan/Baku 30. septembra (TASR) - Azerbajdžan bude pokračovať vo vojenských akciách proti arménskym separatistom, až kým sa Arménsko úplne nestiahne z Náhorného Karabachu. Informovala o tom v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva zahraničných vecí Azerbajdžanu.

"Azerbajdžan je rezolútne odhodlaný pokračovať vo svojej protiofenzíve do tej doby, kým nebude obnovená jeho územná celistvosť a suverenita... a budeme jasne vidieť, ako z Azerbajdžanu ustupujú arménski vojaci," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení, v ktorom citovalo svojho vyslanca pri Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, ktorá sprostredkováva mierové rozhovory na spornom území.

Náhorný Karabach (Náhorná karabašská republika) je medzinárodne neuznaný štát na území Azerbajdžanu pod vojenskou kontrolou Arménska. O územie Náhorného Karabachu, kde približne 95 percent obyvateľstva tvoria Arméni, vedú Arménsko a Azerbajdžan dlhoročný spor.

Boje medzi arménskymi separatistami a azerbajdžanskou armádou, ktoré v Náhornom Karabachu prebiehajú od nedele, si už vyžiadali desiatky mŕtvych a stovky zranených.