Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Azerbajdžan prišiel o 7 vojakov pri konflikte na Náhornom Karabachu

Na archívnej snímke etnickí arménski vojaci kráčajú pri ceste neďaleko hranice medzi Náhorným Karabachom a Arménskom počas bojov medzi arménskymi a azerbajdžanskými vojenskými jednotkami v samozvanom regióne Náhorný Karabach 8. novembra 2020. Foto: TASR/AP

Vlaňajší šesť týždňov trvajúci konflikt o ovládnutie územia Náhorného Karabachu, ktorý si vyžiadal vyše 6500 ľudských životov, sa skončil v novembri dohodou o prímerí.

Baku 17. novembra (TASR) - Sedem azerbajdžanských vojakov bolo zabitých pri pohraničných zrážkach s Arménskom v spornom regióne Náhorný Karabach. Podľa agentúry AP o tom v stredu informovali oficiálne zdroje z Baku.

V utorok sa medzi ozbrojenými zložkami Arménska a Azerbajdžanu rozpútali najintenzívnejšie prestrelky, odkedy obe krajiny viedli minulý rok medzi sebou vojnu o Náhorný Karabach.

Vlaňajší šesť týždňov trvajúci konflikt o ovládnutie územia Náhorného Karabachu, ktorý si vyžiadal vyše 6500 ľudských životov, sa skončil v novembri dohodou o prímerí. Sprostredkovalo ju Rusko a podľa nej sa Arménsko vzdalo v prospech Azerbajdžanu celých pásiem území, ktoré ovládalo niekoľko desaťročí.

Utorkové ozbrojené zrážky na hraniciach týchto susedných kaukazských štátov však vyvolali obavy z ďalšieho vzplanutia ich vzájomného územného sporu, komentuje AP.

"Pri zrážkach vyprovokovaných Arménskom zahynulo sedem vojakov a ďalších desať utrpelo zranenia," uviedlo azerbajdžanské ministerstvo obrany v Baku. Situácia na hraniciach sa však podľa tohto zdroja následne v utorok večer stabilizovala.

Arménsky rezort obrany sumarizoval, že zabitý bol jeden arménsky vojak a 13 ďalších zajatých azerbajdžanskými jednotkami. Okrem toho zostalo ešte 24 príslušníkov arménskej armády nezvestných.

Separatisti arménskeho pôvodu v Náhornom Karabachu sa od Azerbajdžanu odtrhli, keď sa v roku 1991 rozpadol Sovietsky zväz, a následný vojnový konflikt medzi Azerbajdžanom a Arménskom o toto územie si vyžiadal dovedna približne 30.000 ľudských životov.