Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Azerbajdžan hlásil streľbu na hraniciach s Arménskom

Príslušníci ruských mierových síl stoja na kontrolnom stanovišti v Arménsku smerujúcemu k separatistickému regiónu Náhorný Karabach, o ktorý Baku a Jerevan viedli už dve vojny v utorok 14. marca 2023. Foto: TASR/AP

Arménske jednotky začali v noci ostreľovať azerbajdžanské pozície, uviedlo vo vyhlásení ministerstvo obrany v Baku. K obetiam na životoch podľa neho nedošlo.

Baku 15. marca (TASR) - Azerbajdžan v stredu obvinil Arménsko zo spustenia paľby na vojenské pozície pozdĺž spoločnej hranice týchto dvoch štátov a v spornom regióne Náhorný Karabach, o ktorý Baku a Jerevan viedli už dve vojny. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Obvinenie o paľbe prišlo len deň po tom, čo sa arménsky premiér Nikol Pašinjan sťažoval ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi na "problémy" s ruskými mierovými jednotkami v Náhornom Karabachu a varoval pred eskaláciou situácie.

"Arménske jednotky začali v noci ostreľovať azerbajdžanské pozície," uviedlo vo vyhlásení ministerstvo obrany v Baku. K obetiam na životoch podľa neho nedošlo.

Ministerstvo tiež dodalo, že aj v Náhornom Karabachu sa odohrala streľba z "viacerých zbraní rozdielneho kalibru" a azerbajdžanské jednotky v tejto súvislosti "podnikli potrebné opatrenia".

Arménsky rezort obrany tieto vyjadrenia Baku označil za "dezinformácie".

Druhá karabašská vojna – z jesene 2020 – si vyžiadala približne 6500 obetí, kým boje neukončilo prímerie vyrokované Ruskom, v dôsledku ktorého prišlo Arménsko o rozsiahle územia. Snahy medzinárodného spoločenstva o trvalé mierové urovnanie tohto konfliktu zatiaľ neboli úspešné.

Medzi oboma znepriatelenými krajinami opäť narastá napätie pre azerbajdžanskú blokádu tzv. Lačinského koridoru. Ide o jedinú cestu, ktorá spája Arménsko s Náhorným Karabachom.

Jerevan v tejto súvislosti obviňuje Baku zo snáh o etnickú čistku, respektíve vyhnanie karabašských Arménov, ktorým v dôsledku blokády dochádzajú potraviny, lieky i pohonné hmoty.