Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Azerbajdžan obvinil Arménsko z útoku, pri ktorom zahynulo 21 ľudí

Na snímke muž odpratáva trosky spred dvora svojho zničeného domu v Stepanakerte po ostreľovaní azerbajdžanským delostrelectvom počas bojov medzi arménskymi a azerbajdžanskými vojenskými jednotkami v samozvanom regióne Náhorný Karabach, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Premiér Pašinjan začiatkom týždňa uviedol, že situácia na fronte je "veľmi vážna" a vyzval Arménov, aby sa chopili zbraní.

Baku/Jerevan 28. októbra (TASR) - Azerbajdžan v stredu vyhlásil, že arménsky raketový útok v azerbajdžanskom regióne Barda neďaleko frontovej línie v Náhornom Karabachu si vyžiadal 21 životov a desiatky zranených. Jerevan však informácie o arménskom útoku na civilistov v Azerbajdžane odmieta, informovala agentúra AFP.

V prípade potvrdenia by išlo o najkrvavejší útok na civilné obyvateľstvo od obnovenia bojov v Náhornom Karabachu, ktoré trvajú už vyše mesiaca.

Podľa Hikmeta Hadžijeva, ktorý je poradcom azerbajdžanského prezidenta Ilhama Alijeva, arménske sily ostreľovali región Barda raketometným systémom BM-30, známeho ako Smerč. Úrady tiež informoval, že v dôsledku útoku bolo zranených 60 ľudí. Pôvodne tiež informovali o 14 obetiach, neskôr ich počet zvýšilo na 21.

"Vyhlásenie ministerstva obrany Azerbajdžanu, že naše ozbrojené sily údajne ostreľovali mesto Barda, je neopodstatnené a falošné," napísala na sociálnej sieti hovorkyňa arménskeho ministerstva obrany.

Z raketového útoku na dedinu v azerbajdžanskom regióne Barda Azerbajdžan obvinil Arménsko aj utorok. Po tomto útoku Hadžijev na Twitteri uviedol, že medzi obeťami bolo i batoľa a ďalších desať osôb utrpelo zranenia a obvinil Arménsko z "bezohľadných a cielených útokov na civilistov". Arménsko vzápätí poprelo, že by jeho sily vystrelili raketu na tento región.

Arménsko a Azerbajdžan, dve bývalé sovietske republiky, na celé desaťročia uviazli v konflikte o Náhorný Karabach, etnicky arménsku oblasť, ktorá sa odtrhla od Azerbajdžanu vo vojne v 90. rokoch. Tento konflikt si vyžiadal asi 30.000 obetí na životoch.

Ťažké boje v tejto oblasti prepukli opäť 27. septembra. Znepriatelené strany sa odvtedy už trikrát dohodli na prímerí: najskôr 10. októbra, potom 18. októbra a najnovšie 25 októbra. Ani jedno z týchto prímerí sa nedodržiavalo a boje v oblasti pokračujú.

Premiér Pašinjan začiatkom týždňa uviedol, že situácia na fronte je "veľmi vážna" a vyzval Arménov, aby sa chopili zbraní.