Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Azerbajdžan odsúdil 13 arménskych vojakov zadržaných minulý rok

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Azerbajdžan časť zajatých vojakov Jerevanu odovzdal začiatkom júla výmenou za mapy mínových polí v oblastiach, ktoré Baku ovládlo počas vlaňajšej vojny v Náhornom Karabachu.

Baku 23. júla (TASR) - Súd v Azerbajdžane odsúdil v piatok na tresty odňatia slobody v dĺžke šesť rokov 13 arménskych vojakov, ktorých usvedčil z terorizmu a nezákonného vstupu do krajiny. Informovala o tom agentúra AP.

Odsúdení vojaci boli súčasťou skupiny viac ako 60 arménskych vojakov, ktorých zatkli v decembri minulého roka v azerbajdžanskom okrese Hadrut. K zatknutiu došlo približne mesiac po tom, ako sa skončil šesť týždňov trvajúci ozbrojený konflikt medzi Azerbajdžanom a Arménskom o sporný región Náhorný Karabach, pripomína AP.

Azerbajdžan časť týchto zajatých vojakov Jerevanu odovzdal začiatkom júla výmenou za mapy mínových polí v oblastiach, ktoré Baku ovládlo počas vlaňajšej vojny v Náhornom Karabachu.

Tento konflikt si vyžiadal približne 6000 obetí na životoch. Boje sa zastavili po podpísaní Ruskom sprostredkovanej mierovej dohody začiatkom novembra 2020. Azerbajdžan získal späť územia, o ktoré prišiel v predošlej vojne v 90. rokoch.