Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Azerbajdžan po rokovaniach prepustil desiatich arménskych vojakov

Na ilustračnej snímke arménski vojaci. Foto: TASR/AP

Arménsko obviňuje susedný Azerbajdžan z toho, že zadržiava viac ako 100 jeho vojakov a civilistov.

Moskva 4. decembra (TASR) – Azerbajdžan v sobotu prepustil desiatich zajatých arménskych vojakov. Stalo sa tak po rokovaní predstaviteľov oboch krajín o hraničnom spore na vysokej úrovni, informovala agentúra DPA.

Vojakov vrátili arménskej strane, oznámila azerbajdžanská služba štátnej bezpečnosti. Arménsko výmenou odovzdalo mapy zaznačujúce míny v oblastiach, ktoré boli v minulosti pod jeho kontrolou.

Arménsko obviňuje susedný Azerbajdžan z toho, že zadržiava viac ako 100 jeho vojakov a civilistov.

Napätie medzi oboma krajinami naďalej spôsobuje otázka vytýčenia hraníc, ktoré sú sporné na mnohých miestach. Pri nedávnych zrážkach medzi oboma stranami zahynulo viac ako desať ľudí a ďalší utrpeli zranenia, píše DPA.

Po nových zrážkach sa azerbajdžanský prezident Ilham Alijev a arménsky premiér Nikol Pašinjan stretli pred týždňom na krízových rozhovoroch s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Od vlaňajšej vojny o sporný región Náhorný Karabach, pri ktorej Azerbajdžan obsadil veľké časti tohto územia, sa v na hraniciach opakovane odohrávajú ozbrojené zrážky. Na krehké prímerie medzi oboma krajinami dohliadajú ruské mierové jednotky.