Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Azerbajdžan vymenil arménskych zajatcov za mapy mínových polí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podobná výmena medzi oboma znepriatelenými stranami sa uskutočnila 12. júna.

Baku 4. júla (TASR) - Azerbajdžan v sobotu odovzdal Jerevanu 15 arménskych zajatcov výmenou za mapy mínových polí v oblastiach, ktoré Baku ovládlo počas vlaňajšej vojny v Náhornom Karabachu.

Výmena sa uskutočnila na základe dohody, ktorú sprostredkovalo Rusko, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na azerbajdžanské úrady. Podobná výmena sa medzi oboma stranami uskutočnila už v júni.

"Azerbajdžan odovzdal Arménsku 15 osôb arménskeho pôvodu, odsúdených na väzenské tresty, ktoré už boli odpykané," uvádza sa vo vyhlásení azerbajdžanského ministerstva zahraničných vecí.

Podľa informácií AFP išlo o arménskych vojakov, ktorých Azerbajdžanci zajali vlani v decembri.

Arménsko zase odovzdalo Azerbajdžanu mapy, na ktorých je vyznačených približne 92.000 protitankových a protipechotných mín umiestnených v regiónoch Fizuli a Zangilan. Tieto oblasti, dlhé roky kontrolované Jerevanom, ovládol počas vlaňajšej vojny v Náhornom Karabachu Azerbajdžan.

Azerbajdžan poďakoval za sprostredkovanie dohody veliteľovi ruských síl v Náhornom Karabachu Rustamovi Muradovovi, píše agentúra TASS.

Podobná výmena medzi oboma znepriatelenými stranami sa uskutočnila 12. júna. Azerbajdžan vtedy taktiež prepustil 15 zajatých arménskych vojakov a od Jerevanu dostal mapy mínových polí v regióne Aghdam. Dohodu vtedy sprostredkovali Gruzínsko, USA a EÚ.

Najnovšie boje o sporný región Náhorný Karabach medzi Azerbajdžanom a Arménskom vypukli v septembri roku 2020, trvali šesť týždňov a vyžiadali si viac ako 6500 životov. Vojna skončila v novembri prímerím, ktoré sprostredkovalo Rusko.

Jerevan sa v dôsledku de facto prehratej vojny musel vzdať viacerých oblastí v Karabachu a v jeho susedstve, ktoré kontroloval viac než dve desaťročia. Rozsiahle územia v týchto oblastiach sú však zamínované a ich vyčistenie môže trvať aj celé desaťročie.