Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Azerbajdžan prepustil desiatich arménskych vojakov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Arménsko a Azerbajdžan vedú desaťročia trvajúci spor o separatistický región Náhorný Karabach.

Baku/Jerevan 19. decembra (TASR) - Azerbajdžan predal v nedeľu Arménsku 10 vojakov, ktorí boli zajatí 16. novembra počas bojových akcií na hraniciach týchto dvoch krajín. Prepustenie zajatých arménskych vojakov sprostredkovala Európska únia, informovala agentúra TASS.

Prepustenie arménskych vojakov ako prvý oznámil Azerbajdžan. Arménske ministerstvo zahraničných vecí následne túto informáciu potvrdilo.

"Pri sprostredkovaní predsedu Európskej rady Charlesa Michela sa do vlasti vrátilo desať vojakov," uviedol na sociálnej sieti Facebook hovorca arménskeho rezortu diplomacie. Zároveň na tejto sociálnej sieti zverejnil aj mená všetkých prepustených vojakov.

Azerbajdžan pritom prepustil už aj 4. decembra desiatich arménskych vojakov, ktorých Azerbajdžanci taktiež zajali 16. novembra. Na výmenu Jerevan predal Baku mapu mínových polí v Náhornom Karabachu. Túto výmenu vtedy sprostredkovalo Rusko.

Podľa Jerevanu došlo 16. novembra k ozbrojeným stretom v arménsko-azerbajdžanskom pohraničí po tom, ako azerbajdžanskí vojaci začali postupovať hlbšie na arménske územie. Baku zase viní z konfliktu arménskych vojakov, ktorí údajne zaútočili na stanovištia príslušníkov azerbajdžanskej armády.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

Situácia sa na hraniciach stabilizovala po tom, ako ruský minister obrany Sergej Šojgu telefonoval s rezortnými kolegami z Azerbajdžanu a Arménska.

Do konfliktu okrem toho zasiahlo aj Michel. Ten okrem iného tento týždeň sprostredkoval stretnutie azerbajdžanského prezidenta Ilhama Alijeva s arménskym premiérom Nikolom Pašinjanom, na ktorom obaja lídri prisľúbili, že budú dodržiavať svoje záväzky stanovené mierovou dohodou z vlaňajšieho novembra.

Arménsko a Azerbajdžan vedú desaťročia trvajúci spor o separatistický región Náhorný Karabach. Od vlaňajšej vojny o tento sporný región, pri ktorej Azerbajdžan obsadil veľké časti tohto územia, sa na hraniciach opakovane odohrávajú ozbrojené zrážky.