Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Azerbajdžan prevzal kontrolu nad územím 4 dedín odstúpených Arménskom

Na snímke domy zničené ostreľovaním v oblasti Martakert v separastickom území Náhorný Karabach. Foto: TASR AP

Územie, s ktorého odstúpením Arménsko súhlasilo, má pritom pre túto vnútrozemskú krajinu strategický význam, lebo ním prechádzajú úseky dôležitej diaľnice do Gruzínska.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Baku 24. mája (TASR) - Azerbajdžanská pohraničná služba prevzala kontrolu nad územím štyroch dedín v okrese Gazach na hraniciach s Arménskom. S odvolaním sa na tlačovú službu podpredsedu azerbajdžanskej vlády o tom v piatok informovala ruská agentúra TASS, ktorú citovala agentúra AFP.

Arménsko v apríli avizovalo, že Azerbajdžanu vráti tieto neobývané dediny v pohraničí. Obe strany označili tento krok za míľnik na ceste k mierovej dohode medzi Jerevanom a Baku. Toto rozhodnutie arménskeho premiéra Nikola Pašinjana však v Arménsku vyvolalo pouličné protesty.

V polovici apríla Arménsko a Azerbajdžan uzavreli dohody o delimitácii hraníc, podľa ktorých by v prvej fáze mala časť územia arménskej oblasti Tavuš pripadnúť Azerbajdžanu. Jerevan sa tak musel v prospech Baku vzdať štyroch štyroch pohraničných dedín, ktoré Arménsko zabralo ešte v 90. rokoch 20. storočia.

Premiér Pašinjan vtedy v súvislosti s dohodami objasnil, že "prvýkrát od získania nezávislosti (od Sovietskeho zväzu v roku 1991) má naša republika oficiálne vymedzenú hranicu". Podľa neho sa takto posilní bezpečnosť a stabilita Arménska.

Územie, s ktorého odstúpením Arménsko súhlasilo, má pritom pre túto vnútrozemskú krajinu strategický význam, lebo ním prechádzajú úseky dôležitej diaľnice do Gruzínska.