Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Azerbajdžan zrušil rokovanie s Arménskom, nechce účasť Macrona

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Arménsko na zrušenie stretnutia zatiaľ nereagovalo.

Baku 25. novembra (TASR) - Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev v piatok zrušil plánované stretnutie s arménskym premiérom Nikolom Pašinjanom, ktorý žiadal, aby sa na mierových rokovaniach ako mediátor zúčastnil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Azerbajdžan obviňuje Francúzsko, že podporuje Arménsko v konflikte o sporný región Náhorný Karabach.

Alijev v piatok zrušil stretnutie s Pašinjanom, ktoré sa malo pôvodne uskutočniť 7. decembra v Bruseli, preto, lebo arménsky premiér trval na prítomnosti Macrona za rokovacím stolom. Azerbajžanský prezident tiež Pašinjana obvinil, že sa takýmto spôsobom snaží "prekaziť mierové rokovania".

Arménsko na zrušenie stretnutia zatiaľ nereagovalo.

Azerbajdžan a Arménsko viedli už dve vojny o sporné územie Náhorného Karabachu – jednu v 90. rokoch a druhú v roku 2020. Začiatkom septembra 2022 prepukli medzi oboma bývalými sovietskymi republikami opäť ťažké boje, ktoré si vyžiadali vyše 280 životov a zastavilo ich až prímerie sprostredkované Spojenými štátmi. V októbri začali tieto krajiny rozhovory o budúcej mierovej zmluve, ktorú sprostredkovali Európska únia a Spojené štáty americké.

Agentúra AFP pripomína, že Alijev a Pašinjan sa tento rok niekoľkokrát stretli v Moskve aj Bruseli. V októbri sa stretli v Prahe, mierové rozhovory vtedy sprostredkovali Macron a predseda Európskej rady Charles Michel.