Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Azerbajdžan sľubuje chrániť práva a bezpečnosť karabašských Arménov

Na archívnej snímke etnický arménsky vojak stojí na stráži vedľa vlajky Náhorného Karabachu. Foto: TASR/AP

Azerbajdžanské ministerstvo obrany v priebehu utorka oznámilo otvorenie humanitárneho koridoru na evakuáciu obyvateľov Karabachu po tzv. lačinskej ceste.

Baku 19. septembra (TASR) - Azerbajdžan v utorok uviedol, že po spustení vojenskej operácie v odštiepeneckom regióne Náhorný Karabach bude chrániť tamojších etnických Arménov. Baku súčasne vyzvalo separatistické jednotky, aby sa z regiónu stiahli.

"Práva a bezpečnosť civilistov arménskeho pôvodu v Karabašskej oblasti Azerbajdžanu budú zabezpečené ústavou a medzinárodnými záväzkami Azerbajdžanu," napísal prezidentský poradca pre zahraničnú politiku Hikmet Hadžijev na sociálne sieti X, pričom súčasne vyzval arménske sily, aby sa "rozpustili a odzbrojili".

"Ilegálny separatistický bábkový režim sa musí sám rozpustiť a arménske ozbrojené sily rozmiestnené v azerbajdžanskom Karabachu musia byť odzbrojené," napísal Hadžijev.

Doplnil, že Azerbajdžan používa "presne navádzanú muníciu proti legitímnym vojenským cieľom a všetkými prostriedkami sa vyhýba (tzv.) vedľajším škodám na civilnom obyvateľstve".

Azerbajdžanské ministerstvo obrany v priebehu utorka oznámilo otvorenie humanitárneho koridoru na evakuáciu obyvateľov Karabachu po tzv. lačinskej ceste.

Podľa predstaviteľov azerbajdžanského rezortu obrany boli miestnemu obyvateľstvu zasielané SMS správy s odporúčaním, aby sa z bezpečnostných dôvodov zdržiavali mimo vojenských zariadení a objektov. Verejnosť bola okrem toho varovaná prostredníctvom letákov a oznamov z reproduktorov.

Hadžijev v komentári pre magazín Politico uviedol, že cieľom azerbajdžanskej "protiteroristickej operácie", ktorá sa začala v utorok, je neutralizácia "arménskej vojenskej infraštruktúry" v Karabachu. V utorok podvečer (miestneho času) Hadžijev na svojom konte na sociálnej sieti X napísal, že azerbajdžanská operácia sa blíži ku koncu, keďže "vojenské ciele už boli neutralizované".