Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Azerbajdžan tvrdí, že v Náhornom Karabachu objavil masový hrob vojakov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Namig Efendijev zo štátnej komisie pre vojnových zajatcov spresnil, že od februára boli v inkriminovanom masovom hrobe objavené pozostatky 25 vojakov.

Baku 5. októbra (TASR) - Azerbajdžan v stredu oznámil, že objavil masový hrob svojich vojakov, ktorých v 90. rokoch počas vojny o sporný región Náhorný Karabach údajne popravili arménske separatistické sily. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Baku a Jerevan viedli proti sebe dva vojnové konflikty – prvý v rokoch 1988–94 a druhý v roku 2020 – o túto hornatú, prevažne Arménmi obývanú oblasť v Azerbajdžane.

"V obci Edilli bol objavený masový hrob azerbajdžanských vojakov, mučených a popravených počas prvej vojny o Karabach," uviedol na Twitteri Hikmet Hadžijev, poradca azerbajdžanského prezidenta Ilhama Alijeva pre zahraničnú politiku.

"Od vojny (v 90. rokoch) je stále nezvestných 4000 azerbajdžanských vojakov a civilistov, pričom Arménsko odmieta zverejniť miesta masových hrobov," dodal Hadžijev.

Namig Efendijev zo štátnej komisie pre vojnových zajatcov spresnil, že od februára boli v inkriminovanom masovom hrobe objavené pozostatky 25 vojakov.

Baku to oznámilo niekoľko dní po tom, ako Arménsko obvinilo azerbajdžanské jednotky z vojnových zločinov spáchaných v septembri počas krvavých pohraničných potýčok.

Na oboch stranách bolo vtedy zabitých najmenej 286 ľudí; išlo o najhoršiu eskaláciu násilia od druhej karabašskej vojny z roku 2020. Napätú situáciu ukončilo prímerie sprostredkované Washingtonom.