Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Azerbajdžan usporiadal v hlavnom meste Náhorného Karabachu prehliadku

Na snímke vojenská prehliadka pri príležitosti tretieho výročia víťazstva v šesťtýždňovej vojne s Arménskom na hlavnom námestí mesta Chankendi, ktoré Arméni nazývajú Stepanakert 8. novembra 2023. Azerbajdžan v stredu usporiadal v hlavnom meste regiónu Náhorný Karabach vojenskú prehliadku, zúčastnil sa na nej aj jeho prezident Ilham Alijev. Foto: TASR/AP

Azerbajdžan prevzal nad týmto regiónom kontrolu 20. septembra.

Baku 8. novembra (TASR) - Azerbajdžan v stredu usporiadal v hlavnom meste regiónu Náhorný Karabach vojenskú prehliadku, zúčastnil sa na nej aj jeho prezident Ilham Alijev. Baku tento región dostalo pod svoju kontrolu po bleskovej vojenskej operácii koncom septembra. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Kancelária prezidenta zverejnila zábery azerbajdžanskej armády zoskupenej na hlavnom námestí mesta Chankendi, ktoré Arméni nazývajú Stepanakert. Vidieť na nich vlajky Azerbajdžanu vztýčené pred budovou, v ktorej predtým sídlili kancelárie lídra karabašských Arménov Samvela Šahramanjana. Na vrchole budovy sa nachádza azerbajdžanský znak.

Vo vyhlásení prezidenta sa uvádza, že na prehliadke sa zúčastnila aj jeho manželka Mehriban Alijevová, ktorá je zároveň viceprezidentkou krajiny, a jeho syn Hejdar Aliev.

Azerbajdžan si dnes pripomína tretie výročie víťazstva v šesťtýždňovej vojne s Arménskom. Opätovne od neho vtedy získalo rozsiahle územia, ktoré arménske sily kontrolovali tri desaťročia.

Prevažne kresťanské Arménsko a väčšinovo moslimský Azerbajdžan viedli od rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991 dve vojny o Náhorný Karabach. Tento región je medzinárodne uznávaný ako súčasť Azerbajdžanu, ale obývali ho predovšetkým etnickí Arméni.

Azerbajdžan prevzal nad týmto regiónom kontrolu 20. septembra. Z Karabachu následne utieklo do Arménska viac než 100.000 ľudí. Krajiny zatiaľ nedosiahli mierovú dohodu.