Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Azerbajdžan uviedol,že počas bojov s Arménskom zomrelo 71 jeho vojakov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Arménske ministerstvo obrany vo štvrtok uviedlo, že situácia na hranici je pokojná a neboli hlásené nijaké porušenia dohodnutého prímeria, píše agentúra AP.

Baku 15. septembra (TASR) - Azerbajdžan vo štvrtok oznámil, že 71 jeho vojakov prišlo o život počas uplynulých dvoch dní pri pohraničných zrážkach s arménskymi silami. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Azerbajdžanské ministerstvo obrany predtým uvádzalo 54 obetí v radoch svojich ozbrojených síl.

Počas bojov, ktoré vypukli v noci z pondelka na utorok, zahynulo podľa arménskeho premiéra Nikola Pašinjana 105 Arménov. Pašinjan v parlamente vyhlásil, že 50 kilometrov štvorcových územia krajiny je v rukách protivníka.

Podľa vyjadrení arménskych zdrojov sa vďaka úsiliu medzinárodného spoločenstva podarilo dosiahnuť medzi oboma stranami konfliktu prímerie. Platiť začalo v stredu od 20.00 h miestneho času (18.00 SELČ), oznámil tajomník arménskej bezpečnostnej rady Armen Grigorjan v hlavnom meste Jerevan.

Arménske ministerstvo obrany vo štvrtok uviedlo, že situácia na hranici je pokojná a neboli hlásené nijaké porušenia dohodnutého prímeria, píše agentúra AP. Vláda v Baku situáciu bezprostredne nekomentovala.

Arménsko kvôli útoku požiadalo o pomoc Rusko. Vo štvrtok by mala do Jerevanu doraziť delegácia Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (CSTO), aliancie bývalých sovietskych republík.

Najnovšie ťažké medzi medzi oboma postsovietskymi krajinami predstavovali najhoršiu vojenskú eskaláciu od druhej vojny o Náhorný Karabach z jesene 2020, počas ktorej zahynulo viac ako 6500 ľudí.