Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Azerbajdžan zničil arménske zariadenia na odpaľovanie rakiet

Na archívnej snímke muži kráčajú okolo zničeného domu v meste Stepanakert po ostreľovaní azerbajdžanským delostrelectvom počas bojov medzi arménskymi a azerbajdžanskými vojenskými jednotkami v samozvanom regióne Náhorný Karabach 8. októbra 2020. Foto: TASR/AP

Boje medzi oboma krajinami prebiehajú o sporný región Náhorného Karabachu, enklávu na území Azerbajdžanu s prevažne arménskym obyvateľstvom.

Baku 14. októbra (TASR) - Azerbajdžan vyhlásil, že v noci na stredu zničil zariadenia, z ktorých Arménsko v rámci bojov o Náhorný Karabach odpaľuje rakety na obývané oblasti. Informovala o tom agentúra AFP.

Azerbajdžanské ministerstvo obrany vo vyhlásení uviedlo, že zariadenia na odpaľovanie balistických a ďalších rakiet boli rozmiestnené v oblastiach Arménska hraničiacich s azerbajdžanským okresom Kalbajar, ktoré sú pod kontrolou separatistov.

Dodalo, že strely v jednom z odpaľovacích zariadení boli zacielené na azerbajdžanské mestá Gjandža, Mingačevir a ďalšie obývané oblasti. Podľa azerbajdžanského ministerstva sa v blízkosti zničených arménskych raketových systémov nenachádzala žiadna civilná infraštruktúra.

Arménske ministerstvo obrany potvrdilo, že určité oblasti v krajine sa stali cieľom azerbajdžanského ostreľovania. Zároveň však poprelo, že by arménske sily ostreľovali územie Azerbajdžanu. Ministerstvo ďalej uviedlo, že po útoku Azerbajdžanu je teraz oprávnené zaútočiť na vojenské ciele na jeho území.

Podľa agentúry AFP je to zrejme prvýkrát, čo Azerbajdžan sám informoval o zasiahnutí cieľov v Arménsku, odkedy minulý mesiac vypukli ťažké boje medzi azerbajdžanskými silami a arménskymi separatistami v spornom regióne Náhorného Karabachu.

Krátko potom, ako v oblasti Náhorného Karabachu nadobudlo v uplynulú sobotu platnosť dohodnuté prímerie sprostredkované Ruskom, sa Arménsko a Azerbajdžan znova obviňovali z nových útokov.

Boje medzi oboma krajinami prebiehajú o sporný región Náhorného Karabachu, enklávu na území Azerbajdžanu s prevažne arménskym obyvateľstvom. Ide o separatistický región, podporovaný Arménskom, Azerbajdžan ho však pokladá za svoje územie.

Spomínané prímerie dohodli ministri zahraničných vecí Arménska a Azerbajdžanu a začalo platiť v sobotu od poludnia, po 11 hodinách rokovaní v Moskve. Prímerie sa však nedodržiava, pričom Rusko, Európska únia a Irán už skôr vyzvali všetky strany, aby ho neporušovali.