Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

V Azerbajdžane v decembri zadržali Francúza pre obvinenia zo špionáže

Ilustračná snímka. Foto: TASR Radovan Stoklasa

Diplomatické napätie medzi Parížom a Baku eskalovalo koncom decembra, keď Azerbajdžan nariadil dvom francúzskym diplomatom, aby opustili krajinu.

Paríž 9. januára (TASR) - Azerbajdžanské úrady v decembri zadržali francúzskeho občana pre obvinenia zo špionáže. Uviedla to azerbajdžanská veľvyslankyňa v Paríži Lejla Abdullajevová v utorok pre agentúru AFP, informuje TASR.

"Francúzsky občan Martin Ryan, podozrivý zo spáchania špionážnych činov, bol zadržaný 4. decembra 2023,"
povedala Abdullajevová. Dodala, že úrady nariadili jeho zadržanie "na obdobie štyroch mesiacov". Podľa jej slov o zadržaní Ryana ihneď informovali francúzsku ambasádu v Baku.

Správa o zadržaní francúzskeho občana v Azerbajdžane prichádza v čase rastúceho napätia vo vzťahoch medzi Baku a Parížom. Azerbajdžan obviňuje Francúzsko z poskytovania diplomatickej a vojenskej podpory pre Arménsko, nepriateľa Baku.

Diplomatické napätie medzi Parížom a Baku eskalovalo koncom decembra, keď Azerbajdžan nariadil dvom francúzskym diplomatom, aby opustili krajinu. Francúzsko v rámci odvetného kroku označilo dvoch azerbajdžanských diplomatov za nežiaduce osoby.

Rodina Ryana s ním od zadržania štyrikrát nakrátko hovorila, uviedol jeho otec. "Povedal, že sa s ním dobre zaobchádza a so svojím právnikom vychádza dobre," dodal. Ryan si podľa otca myslí, že jeho zadržanie súvisí s napätím medzi oboma krajinami.