Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Azerbajdžanské vojská vstúpili do mesta Lačin na okraji Karabachu

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Mesto Lačin pritom predstavuje strategické územie.



Baku 26. augusta (TASR) - Vojaci azerbajdžanskej armády vstúpili v piatok do strategicky významného mesta Lačin ležiaceho na okraji sporného regiónu Náhorný Karabach. Stalo sa tak v súlade s dohodou o prímerí, ktorá ukončila šesťtýždňovú azerbajdžansko-arménsku vojnu z jesene 2020, píše agentúra AP.

O vstupe azerbajdžanských vojsk do Lačinu informoval prezident Azerbajdžanu Ilham Alijev. Mesto doposiaľ kontrolovali príslušníci ruských síl, ktorí v Náhornom Karabachu dohliadajú na dodržiavanie prímeria.

"V meste Lačin je už rozmiestnená azerbajdžanská armáda. Prevzali sme kontrolu aj nad (neďalekými) obcami Zabuch a Sus," napísal na Twitteri Alijev, ktorý pri tejto príležitosti zablahoželal miestnym obyvateľom aj všetkým Azerbajdžancom.

Pred príchodom azerbajdžanských vojakov odišli z mesta príslušníci ruských síl aj miestne arménske obyvateľstvo. Na jednej z budov v centre Lačinu bola následne vztýčená azerbajdžanská vlajka.

Mesto Lačin aj uvedené dediny sa nachádzajú v strategicky dôležitom Lačinskom koridore, ktorý dlhé roky zabezpečoval spojenie medzi karabašskou metropolou Stepanakert a Arménskom.

V súlade s dohodou o prímerí z roku 2020, ktorú sprostredkovalo Rusko, museli Arméni odstúpiť Lačinský okres Azerbajdžanu. V častiach tejto oblasti sa Azerbajdžanci rozmiestnili už krátko po podpísaní dohody, mesto Lačin a okolité obce však až doposiaľ zostali pod kontrolou ruských síl.

Azerbajdžan v súlade s dohodou o prímerí vybudoval novú, 32 kilometrov dlhú cestu obchádzajúcu Lačin, ktorá pre Arménov zabezpečí spojenie medzi Stepanakertom a územím Arménska, uvádza turecká agentúra Anadolu. Bezpečnosť na novej ceste budú zaisťovať ruskí vojaci.

Šesťtýždňová vojna z jesene 2020, nazývaná aj druhou vojnou o Náhorný Karabach si vyžiadala viac než 6600 životov. Na základe dohody o prímerí, na ktorého dodržiavanie dohliada zhruba 2000 ruských vojakov, získal Azerbajdžan rozsiahle územia v Karabachu a jeho susedstve.