Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Azerbajdžanský prezident sľúbil pomstu za arménsky útok na civilistov

Na archívnej snímke, ktorú poskytla azerbajdžanská prezidentská kancelária, azerbajdžanský prezident Ilham Alijev. Foto: TASR/AP

Predstavitelia Arménska sa k útoku bezprostredne nevyjadrili.

Baku 17. októbra (TASR) - Azerbajdžan sa pomstí Arménsku za raketový útok na mesto Gandža, pri ktorom zahynulo najmenej 12 civilistov a najmenej 45 ľudí utrpelo zranenia. V sobotu to uviedol azerbajdžanský prezident Ilham Alijev počas televízneho príhovoru, informuje agentúra AFP.

Alijev niekoľko hodín po tom, ako rakety zasiahli rezidenčnú oblasť tohto druhého najväčšieho azerbajdžanského mesta uviedol, že armádne zložky sa Arménsku "pomstia na bojisku".

K tejto najnovšej eskalácii konfliktu o sporné územie Náhorného Karabachu sa vyjadril aj turecký minister zahraničných vecí Mevlut Čavušoglu. Na sociálnej sieti Twitter označil útok za "vojnový zločin", dodávajúc, že Arménsko musí niesť za toto "zverstvo" zodpovednosť, informuje agentúra DPA.

"Podporujeme humanitárne prímerie, Arménsko mu však nedáva šancu... stále útočia na rezidenčné oblasti," povedal novinárom poradca azerbajdžanského prezidenta Hikmet Hadžijev. Predstavitelia Arménska sa k útoku bezprostredne nevyjadrili.

Arménsko a Azerbajdžan sa 10. októbra v Moskve dohodli podpísaním zmluvy o ukončení bojov a na humanitárnom prímerí. Toto prímerie však žiadna zo strán nedodržiava.

Tieto dve bývalé sovietske republiky na celé desaťročia uviazli v konflikte o Náhorný Karabach, etnicky arménsku oblasť, ktorá sa odtrhla od Azerbajdžanu vo vojne v 90. rokoch. Tento konflikt si vyžiadal asi 30.000 obetí na životoch. Ťažké boje v tejto oblasti prepukli opäť 27. septembra a odvtedy si vyžiadali stovky zranených a desiatky obetí, mnohé aj z radov civilistov.