Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Áziu minulý rok postihlo najviac katastrof kvôli klimatickým javom

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavol Bendík

Vlani boli globálne zaznamenané rekordne vysoké teploty.

Ženeva 23. apríla (TASR) - Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla v utorok Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Vlani boli globálne zaznamenané rekordne vysoké teploty. WMO v zverejnenej správe o stave klímy píše, že Ázia sa otepľuje mimoriadne rýchlym tempom oproti svetovému priemeru - vlani v regióne zaznamenali teploty o dva stupne Celzia vyššie v porovnaní s priemerom z obdobia rokov 1961-1990.

Mimoriadne vysoké priemerné teploty evidovali od západnej Sibíri po strednú Áziu a od východnej Číny po Japonsko, v ktorom zažili v roku 2023 najteplejšie leto v histórii meraní.

"Mnohé krajiny v regióne zažili v roku 2023 najteplejší rok v histórii, spolu s množstvom extrémnych podmienok, od sucha a horúčav až po záplavy a búrky," uviedla generálna tajomníčka WMO Celeste Saulová. Klimatická zmena podľa nej ešte viac zhoršila frekvenciu a závažnosť takýchto udalostí.

Vplyv vĺn horúčav sa podľa WMO stáva čoraz závažnejší a topiace sa ľadovce ohrozujú bezpečnosť vody v budúcnosti. Za posledných niekoľko desaťročí zaznamenali na ľadovcoch v ázijských vysokohorských oblastiach úbytok hmoty, čo pokračovalo aj vlani na dvadsiatich z 22 monitorovaných ľadovcoch v regióne.

Minulý rok hlásili z Ázie podľa WMO až 79 katastrof spojených s poveternostnými javmi súvisiacimi s vodou. Viac ako 80 percent z nich tvorili záplavy a búrky, ktoré si vyžiadali viac než 2000 obetí na životoch a priamo postihli deväť miliónov ľudí.

"Povodne boli v roku 2023 s výrazným náskokom hlavnou príčinou úmrtí pri hlásených udalostiach," uviedla WMO v správe. Zároveň upozornila na pretrvávajúcu vysokú mieru ohrozenia Ázie prírodnými katastrofami.