Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

B. Biszka, obvineného z vojnových zločinov, postavia pred súd v marci

Na archívnej snímke z 2. marca 2006 bývalý maďarský minister vnútra Béla Biszku v Budapešti. Foto: TASR/AP/MTI

Obžalovaný, ktorý sa nachádza v domácom väzení, počas doterajšieho procesu vyšetrovania odmietol vypovedať a popieral vinu. Prokuratúra požaduje doživotný trest odňatia slobody.

Budapešť 27. februára (TASR) - Niekdajšieho maďarského komunistického ministra vnútra a predstaviteľa štátostrany Bélu Biszka, obvineného z vojnových zločinov, postavia pred súd 18. marca. Podľa dnešnej informácie denníka Népszabadság sa tak stane takmer 60 rokov po vykonaní trestných činov, z ktorých je obvinený.

Budapeštianska prokuratúra vzniesla obžalobu vlani 16. októbra. a 10. januára oddelila jednotlivé kauzy, ktoré vyšetruje samostatne ďalej. Vyšetrovacie procesy, ktoré vznikli na základe žalôb, oddelila prokuratúra od dávnejších prípadov, v ktorých už bolo vznesené obvinenie. Vyšetrovanie bolo predĺžené do 28. februára.

Vyšetrovanie pokračuje ďalej v prípadoch trestných činov nezákonného a násilného vypočúvania, nezákonného zadržiavania osôb, ale aj trestného činu narušenia suverenity alebo teritoriálnej integrity štátu.

Béla Biszku ako šéf rezortu vnútra riadil v roku 1956 čistky po krvavom potlačení maďarskej revolúcie. Budapeštiansky hlavný prokurátor Tibor Ibolya uviedol, že úloha, ktorú Biszku (92) zohral pri potlačení revolúcie, bola na základe Ženevských konvencií vojnovým zločinom. Obžaloba sa vzťahuje okrem iného na streľby do davu v roku 1956 v Budapešti a Salgótarjáne.

Podľa prokuratúry mal Biszku ako člen Dočasného výkonného výboru Maďarskej socialistickej robotníckej strany (MSZMP) priamy dosah na operatívne vedenie vojenskej rady robotníckych milícií, určoval ciele a vydával úlohy, ktoré rada plnila.

Biszka zadržali v septembri 2012, pričom počas domovej prehliadky u neho našli aj nelegálne držanú muníciu. Za tento čin ho obžalovali takisto.

Obžalovaný, ktorý sa nachádza v domácom väzení, počas doterajšieho procesu vyšetrovania odmietol vypovedať a popieral vinu. Prokuratúra požaduje doživotný trest odňatia slobody, píše Népszabadság.