Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Sýria sa bude brániť proti akejkoľvek agresii, vyhlásil prezident Asad

Sýrsky prezident Bašár Asad (na snímke). Foto: TASR/AP

Rusko vysiela do Stredomoria bojové lode, Británia stíhačky, generálny tajomník OSN Pan Ki-munžiada o čas.

Washington 29. augusta (TASR) - Sýrsky prezident Bašár Asad dnes v vyhlásil, že Sýria sa bude brániť proti akejkoľvek agresii. Reagoval na správy, že USA a ich spojenci pripravujú vojenskú operáciu proti Sýrii, ktorou ju chcú potrestať za údajný útok chemickými zbraňami.

"Hrozby priamej agresie voči Sýrii iba zvýšia naše odhodlanie brániť naše hlboko zakorenené princípy a nezávislú vôľu našich ľudí. Sýria sa bude brániť proti akejkoľvek agresii," citovala štátna televízia Asadove vyjadrenie k delegácii jemenských politikov.

Hlavný veliteľ vplyvných iránskych Revolučných gárd, Muhammad Alí Džáfarí v stredu v noci varoval, že americký vojenský útok na Sýriu "bude znamenať bezprostrednú deštrukciu Izraela" a stane sa "druhým Vietnamom" pre Ameriku. Džáfarí to uviedol v rozhovore pre iránsku tlačovú agentúru Tasnim, z ktorého dnes citovali iránske médiá. Varoval USA, že riskujú zavlečenie do finančne nákladného a zdĺhavého boja, ak pristúpia k intervencii v Sýrii. "Sýria sa zmení na nebezpečnejšie a smrtonosnejšie bojisko ako vojna vo Vietname, v skutočnosti sa Sýria stane pre USA druhým Vietnamom," citovala ho agentúra Reuters.

Rumunsko dnes vyzvalo svojich občanov, "aby čo možno najskôr" opustili Sýriu cez Libanon, Jordánsko alebo Turecko. Ministerstvo zahraničných vecí vo svojom varovaní konštatovalo, že situácia v Sýrii sa rapídne zhoršuje a "panujú obavy z možného vypuknutia extrémneho násilia", keďže USA a ich spojenci naznačili, že pravdepodobne pristúpia k odvetnej vojenskej akcii proti Asadovi za údajné použitie chemických zbraní proti sýrskemu obyvateľstvu pri Damasku dňa 21. augusta. Informovala o tom agentúra Associated Press.


Prezident USA B. Obama sa ešte nerozhodol o vojenskom zákroku v Sýrii

Americký prezident Barack Obama
Foto: TASR/AP
Americký prezident Barack Obama v stredu oznámil, že sa ešte nerozhodol o vojenskom zákroku proti Sýrii. Povedal, že cieľom obmedzenej akcie by bolo odradenie použitia chemických zbraní v budúcnosti. Informovala o tom agentúra Reuters.

V televíznom prenose Obama vyhlásil, že obmedzená akcia, ktorá by podľa jeho slov vyslala jasný signál, by mala z dlhodobého hľadiska pozitívny dopad na národnú bezpečnosť Spojených štátov.

Podľa prezidenta sú americkí predstavitelia presvedčení, že sýrska vláda je zodpovedná za útok chemickými zbraňami, ktorý minulý týždeň na predmestí Damasku pripravil o život stovky ľudí. A neveria, že sýrska opozícia má chemické zbrane, ktoré by bolo možné použiť v takom rozsahu.


Cameron: Útok na Sýriu je nemysliteľný v prípade silnej opozície v BR OSN

David Cameron
Foto: TASR/AP
Britský premiér David Cameron dnes povedal, že je "nemysliteľné", aby Británia začala vojenskú operáciu proti Sýrii, aby ju potrestala za použitie chemických zbraní, ak by voči tomu bola silná opozícia v Bezpečnostnej rade OSN.

"Bolo by nemysliteľné podniknúť kroky, ak by v BR OSN bola ohromná opozícia," citovala ho agentúra Reuters. Premiér hovoril v parlamente, kde odpovedal na otázku, či by Británia presadzovala akciu aj v prípade silnej opozície v OSN.

Cameron dnes na osobitnom zasadnutí vyzval britský parlament, aby podporil návrh na vojenskú intervenciu v Sýrii, "v reakcii na jedno z najohavnejších použití chemických zbraní za storočie". "Nejde o podporu konkrétnej strane, o inváziu ani o zmenu režimu, ba dokonca ani o užšiu spoluprácu s opozíciou. Ide o rozsiahle použitie chemických zbraní a našu reakciu na vojnový zločin, o nič iné."

Zdôraznil, že zvolal parlament, aby
"získal čo možno najširší konsenzus" s opozíciou a celou krajinou. Parlament by mal o vládnom návrhu postoja k Sýrii hlasovať ešte dnes.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes telefonovala ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorého vyzvala. aby využil pôdu BR OSN na získanie rýchlej a jednohlasnej medzinárodnej reakcie na sýrsky konflikt. Informoval o tom jej hovorca.

Merkelová čelí necelé štyri týždne pred parlamentnými voľbami v Nemecku, v ktorých dúfa, že získa tretí mandát, zložitej otázke, ako reagovať na chemický útok v Sýrii. Valná väčšina nemeckých voličov je proti vojenskej operácii v Sýrii.

Rusko vysiela do Stredomoria bojové lode, Británia stíhačky, Pan žiada o čas

Vojenské lietadlo lieta nad leteckou vojenskou základňou Akrotiri RAF pri Limassole 28. augusta 2013.
Foto: TASR/AP
Rusko, hlavný spojenec sýrskeho režimu, vysiela do východného Stredomoria dve bojové lode, informoval dnes jeho generálny štáb. Podľa zdroja agentúry Interfax dorazí do oblasti v najbližších dňoch protiponorková fregata zo Severnej flotily a zo severného Atlantiku krížnik Moskva s raketovým systémom.

"Vzhľadom na dobre známu situáciu vo východnom Stredomorí je nevyhnutné, aby sme tomu prispôsobili svoje sily," citovala uvedený zdroj agentúra DPA. Iný raketový krížnik, Varjag, má v regióne na jeseň vystriedať torpédoborec Admirál Pantelejev, ktorý má v súčasnosti v Stredozemí svoju základňu, dodal.

Ruské námorníctvo poprelo, že by uvedené nasadenie bojových lodí súviselo s konfliktom v Sýrii a uviedlo, že ide o dlho plánované striedanie lodí v Stredozemnom mori.

Británia vyslala na Cyprus, vzdialený od Sýrie 200 kilometrov, šesť stíhačiek Typhoon, aby tam chránili britské základne, informovalo dnes britské ministerstvo obrany. Ide o "čisto preventívne opatrenie v čase zvýšeného napätia v širšom regióne", podľa hovorcu ministerstva sa stíhačky umiestnené na britskej základni Akrotiri nemajú zapojiť do žiadnej vojenskej akcie proti Sýrii.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun dnes vo Viedni požiadal medzinárodné spoločenstvo o čas, aby inšpektori OSN mohli dokončiť svoje vyšetrovanie údajného chemického útoku v Sýrii. Pan vyhlásil, že si treba vypočuť všetky názory, kým padne rozhodnutie o reakcii na údajné útoky. Informoval, že inšpektori, ktorí dnes po tretí raz navštívili miesto útoku v damaskej štvrti Ghúta, opustia Sýriu v piatok a budú ho informovať o výsledku svojej činnosti v sobotu.


Francúzsko: Politické riešenie konfliktu v Sýrii je stále hlavným cieľom

Francois Hollande
Foto: TASR/AP
Francúzsky prezident Francois Hollande dnes po stretnutí s vodcom opozičnej sýrskej národnej koalície, Ahmadom Džarbom, vyhlásil, že politické riešenie konfliktu v Sýrii naďalej zostáva hlavným cieľom, bude však možné, iba ak medzinárodné spoločenstvo dokáže zastaviť zabíjanie v krajine a viac podporí opozíciu voči prezidentovi Bašárovi Asadovi.

Treba urobiť všetko pre politické riešenie, čo však bude možné, iba ak koalícia bude schopná prezentovať sa ako životaschopná alternatíva s potrebnou silou, citovala Hollanda agentúra Reuters.

Hovorca francúzskeho rezortu obrany Pierre Bayle dnes povedal reportérom, že francúzska armáda je pripravená vyslať svoje sily do operácie v Sýri, ak k tomu dá súhlas prezident Hollande.

Britská opozičná Labouristická strana naznačila, že možno nepodporí ani zmiernenú verziu vládnej rezolúcie k Sýrii. Vodca labouristov Ed Miliband dnes povedal, že nie je ochotný dať premiérovi Davidovi Cameronovi "bianco šek" na vedenie prípadnej vojenskej operácie proti Sýrii. Informovala o tom agentúra Associated Press. Miliband predtým prinútil Camerona ustúpiť od myšlienky vyzvať na okamžitý zásah voči sýrskemu režimu a vyčkať na výsledky vyšetrovania údajného chemického útoku inšpektormi OSN. Vzhľadom na postoj labouristov je nejasné, ako dopadne dnešné hlasovanie britského parlamentu. Ak by v princípe dal súhlas s operáciou proti Sýrii, je možné, že bude vyžadovať ďalšie hlasovanie po zverejnení správy vyšetrovateľov OSN.

Egypt ostro nesúhlasí so zahraničnou vojenskou intervenciou v Sýrii a zdôraznil dnes, že sa na nej nezúčastní. Povedal to minister zahraničných vecí Nabíl Fahmí.

Turecko je v pohotovosti pre prípad chemických útokov zo strany Sýrie. Vládny krízový štáb dnes na Twitteri informoval, že na siedmich miestach pri hraniciach boli pripravené bunkre so zásobami potravín a plynových masiek na ochranu obyvateľstva. Do pohraničia tiež vyslali 100-členný tím expertov na chemické zbrane, ktorí majú za úlohu sledovať akékoľvek známky chemických útokov.

Turecko patrí k najostrejším kritikom sýrskeho režimu a tento týždeň uviedlo, že sa zúčastní v medzinárodnej koalícii, ktorá sa rozhodne zakročiť proti sýrskej vláde.

Na vojenský konflikt v Sýrii sa pripravujú aj v Izraeli, kde tisíce ľudí zaplavili distribučné centrá rozdávajúce plynové masky, informovala agentúra Associated Press. Izraelská pošta, ktorá má distribúciu na starosti, uviedla, že rozhnevaný dav dlho čakajúcich ľudí si v stredu násilím rozobral plynové masky z centra v Jeruzaleme, čo vyústilo v jeho uzavretie. Izrael tiež povolal do služby záložníkov a preventívne rozmiestnil protiraketové obranné batérie.


Hagel kvôli Sýrii prerušuje bezpečnostné rozhovory o juhovýchodnej Ázii

Americký minister obrany Chuck Hagel
Foto: FOTO TASR/AP
V čase, keď týždňové turné amerického ministra obrany Chucka Hagela po ázijských krajinách začala zatemňovať sýrska kríza, prerušil dočasne šéf Pentagónu rozhovory o spôsoboch prehlbovania branno-bezpečnostných vzťahov v juhovýchodnej Ázii.

Na dnešnej tlačovej konferencii v Bruneji Hagel totiž zopakoval, že ak sa proti Sýrii podnikne vojenská akcia, bude tento krok znamenať "medzinárodnú spoluprácu."

Hagel odcestoval následne na Filipíny. Washington a Manila už predtým začali rokovať o pláne na zvýšenie počtu amerických vojakov dislokovaných v rotačných etapách na Filipínach.

V týchto dňoch, keď prezident USA Barack Obama zvažuje vojenskú akciu proti Sýrii, zostáva šéf Pentagónu v kontakte s Bielym domom telefonicky i prostredníctvom ďalších komunikačných prostriedkov - s tým, že prípadné vojenské rozkazy by americkým veliteľom na bojovom poli išli cez neho.

Minister obrany sa má do Washingtonu vrátiť v piatok.


Rúhání: Irán sa pokúša zabrániť vojenskému útoku na Sýriu

Nový iránsky prezident Hasan Rúhání
Foto: TASR/AP
Irán vyvinie všetko možné úsilie, aby zabránil vojenskej akcii proti Teheránom podporovanému režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, povedal podľa dnešného vysielania iránskej štátnej televízie iránsky prezident Hasan Rúhání.

Televízia uviedla, že Rúhání sa v tomto duchu vyjadril v stredu večer v telefonickom rozhovore so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom.

"Vojenská akcia bude pre región znamenať veľké výdavky" a "je potrebné vyvinúť všetko úsilie, aby sa jej zabránilo," citovala televízia Rúháního slová.

Podľa iránskeho štátneho vysielača prezident konštatoval, že Teherán aj Moskva budú pracovať na tom, aby sa zabránilo akejkoľvek vojenskej akcii proti Sýrii, pričom takúto akciu Rúhání nazval "neskrývaným porušením" medzinárodného práva".

Rúhání odsúdil chemické zbrane, poznamenal pritom však, že "pred ujasnením si" obvinení, že Sýria takéto zbrane naozaj použila, "môže byť predčasný úsudok nebezpečný".