Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Babiš: Od pondelka bude uznávané už len očkovanie a prekonanie covidu

Český premiér Andrej Babiš, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Uznávanie negatívnych antigénových a PCR testov po novom teda už platiť nebude. Jedinou výnimkou budú testy vykonané zdravotníkmi v zdravotníckych a sociálnych zariadeniach.

Praha 17. novembra (TASR) - Covidová situácia je podľa končiaceho českého premiéra Andreja Babiša (hnutie ANO) kritická. Vládny kabinet sa preto vo štvrtok chystá schváliť sprísnenie opatrení. Od pondelka 22. novembra bude bezinfekčnosť možné preukázať len očkovaním alebo potvrdením o prekonaní choroby – testy sa už nebudú uznávať. Napísala o tom v stredu na svojej webovej stránke Česká televízia.

"Zavedieme tzv. bavorský model. Bude zavedený z nedele 21. na pondelok 22. novembra. Od tohto času budú pre služby, hromadné akcie a ďalšie uznávané iba očkovanie a ľudia, ktorí prekonali covid. Rušia sa úplne samotesty," povedal v stredu Babiš Českej televízii, ktorú zmonitoroval spravodajský server Novinky.cz.

Končiaci kabinet už podľa Babiša nemôže na nič čakať, pretože covidová situácia je kritická. "Situácia je kritická, najmä v Moravskosliezskom a Zlínskom kraji. Tam celé rodiny končia na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Sú to nezaočkovaní. Chcel by som dôrazne požiadať všetkých, aby sa očkovali. Neočkovaní majú takmer deväťkrát väčšiu šancu mať ťažký priebeh a zomrieť," priblížil Babiš.

"Je treba, aby všetci uverili, že covid zabíja. Očkovanie je jediné riešenie," doplnil český ministerský predseda svoje slová apelom na občanov.

Uznávanie negatívnych antigénových a PCR testov po novom teda už platiť nebude. Jedinou výnimkou budú testy vykonané zdravotníkmi v zdravotníckych a sociálnych zariadeniach.

"Budú sa uznávať len antigénové cesty v zdravotníckych a sociálnych zariadeniach, kde to odoberajú zdravotníci," doplnil v Českej televízii Babiš, citovaný Novinkami.cz, on-line magazínom denníka Právo.