Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Babiš po stretnutí premiérov V4: Nemáme kandidáta do čela EK

Na archívnej snímke český premiér Andrej Babiš. Foto: TASR/AP

My nemáme kandidáta na šéfa Európskej komisie. Nemáme de facto nejakých konkrétnych kandidátov, ide o to, aby sme všetci vybrali toho najlepšieho kandidáta pre nás všetkých, povedal Babiš.

Budapešť 13. júna (TASR) - Vyšehradská štvorka nemá kandidáta na post šéfa Európskej komisie. Vyhlásil to vo štvrtok český premiér Andrej Babiš po neformálnom pracovnom stretnutí predsedov vlád krajín V4 v Budapešti.

"My nemáme kandidáta na šéfa Európskej komisie. Nemáme de facto nejakých konkrétnych kandidátov, ide o to, aby sme všetci vybrali toho najlepšieho kandidáta pre nás všetkých," povedal Babiš. Podľa jeho slov by mala Európska únia nájsť niekoho, kto má všetky predpoklady na takúto dôležitú funkciu.

"Nie je to o tom, že by sme chceli niekoho presadzovať. Je to debata o tom, či špicenkandidát alebo niekto iný," povedal v rozhovore pre Českú televíziu a Český rozhlas, ktorého videozáznam poskytla TASR hovorkyňa českej vlády Jana Adamcová. Meno súčasného podpredsedu EK pre energetickú úniu Maroša Šefčoviča podľa Babiša zaznelo len krátko.

Na schôdzku usporiadanú v sídle úradu premiéra Viktora Orbána v niekdajšom karmelitánskom kláštore na budínskom Hradnom vrchu pricestovali okrem Babiša aj predseda poľskej vlády Mateusz Morawiecki a slovenský premiér Peter Pellegrini.

Podľa Orbánovho hovorcu Bertalana Havasiho bolo cieľom stretnutia zladiť postoje krajín V4 v aktuálnych otázkach Európskej únie.

"Na neformálnom stretnutí sa premiéri zhodli v tom, že spolupráca v rámci V4 zohráva určujúcu úlohu vo vytváraní budúcnosti Európy. Lídri vyšehradských krajín sú si vedomí svojej zodpovednosti, preto sa aktívne zapájajú do diskusií súvisiacich s Úniou vrátane personálnych otázok," píše sa vo vyhlásení Havasiho, ktoré zverejnila agentúra MTI.

Podľa hovorcu maďarského premiéra predsedovia vlád V4 sa v Budapešti dohodli, že na budúcotýždňovom summite EÚ budú prezentovať spoločný postoj tak v personálnych, ako aj v ďalších záležitostiach.

"Krajiny V4 podporujú na vedúce pozície v EÚ kandidátov, ktorí disponujú patričnými skúsenosťami, sú dobre pripravení a ctia si národy strednej Európy, pričom si ctia aj vyšehradskú spoluprácu. Očakávaním teda je, že pri spoločných európskych rozhodnutiach zohľadnia aj stredoeurópske hľadiská a záujmy," zhrnul závery schôdzky Havasi.

Už koncom mája prenikli na verejnosť informácie, že spoločným kandidátom V4 na jednu z vysokých pozícií v Európskej únii má byť Šefčovič. Babiš túto informáciu neskôr dementoval.

Kandidátov na predsedu EK navrhujú lídri členských štátov, ktorí musia vziať do úvahy výsledky eurovolieb, a o ich návrhu hlasuje Európsky parlament.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach