Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Babiš predložil návrh na Prymulovo odvolanie

Minister zdravotníctva ČR Roman Prymula. Foto: FB Úrad vlády ČR

Babiš dúfa, že vo štvrtok bude môcť nového ministra zdravotníctva uviesť do funkcie. Meno svojho nominanta neprezradil.

Praha 23. októbra (TASR) - Český premiér Andrej Babiš predložil v piatok prezidentovi Milošovi Zemanovi návrh na odvolanie ministra zdravotníctva Romana Prymulu. Navrhol mu aj Prymulovho nástupcu, ktorého Zeman prijme v utorok. Informovala o tom o tom spravodajská televízia ČT24.

Babiš dúfa, že vo štvrtok bude môcť nového ministra zdravotníctva uviesť do funkcie. Meno svojho nominanta neprezradil.

Premiér si zároveň myslí, že Zeman jeho návrh na odvolanie Prymulu prijme. Prymulovi navrhol možnosť pôsobiť v expertnej skupine epidemiológov.

"Podľa ústavy mám právo navrhnúť odvolanie (ministra) a pán prezident to akceptoval," hoci má na niektoré otázky iný názor, vyhlásil Babiš po piatkovej schôdzke s prezidentom v Lánoch, na ktorej preberali výmenu ministra zdravotníctva, informoval server Novinky.cz.

Český minister zdravotníctva Roman Prymula odmietol rezignovať po tom, ako ho na tento krok v piatok vyzval premiér Andrej Babiš. České médiá totiž v piatok ráno informovali, že prvý podpredseda hnutia ANO Jaroslav Faltýnek spolu s Prymulom navštívili aj napriek vládnym opatreniam jednu z pražských reštaurácií. Faltýnek už svoju rezignáciu odovzdal premiérovi a predsedovi hnutia ANO Andrejovi Babišovi.

Minister Prymula na tlačovej konferencii vyhlásil, že žiadne pravidlá neporušil a odstúpiť nehodlá. Na odchod z funkcie ho Babiš vyzval s tým, že ak tak nespraví, sám navrhne jeho odvolanie.

Prymula spresnil, že jeho rozhovor s Faltýnkom sa neuskutočnil v salóniku reštaurácie, ale v súkromnom priestore Vyšehradskej kapituly. Tá sa ale od tvrdenia ministra zdravotníctva dištancovala, uvádza spravodajský portál Novinky.cz.