Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Babiš reaguje na zastavenie stíhania: Štátny zástupca našiel odvahu

Na archívnej snímke Andrej Babiš. Foto: Archív TASR

Spor sa týkal toho, či mala farma Čapí hnízdo v stredných Čechách nárok na 50-miliónovú dotáciu z prostriedkov EÚ.

Praha 13. septembra (TASR) - Pražskí štátni zástupcovia (prokurátori) našli podľa českého premiéra Andreja Babiša odvahu, keď rozhodli o zastavení jeho trestného stíhania v kauze Čapí hnízdo, hoci trest pre predsedu vlády žiadali aj účastníci série demonštrácií. Babiš to povedal v piatok pre Rádio Impuls vo svojej prvej reakcii na rozhodnutie prokuratúry, informovala spravodajská televízia ČT24.

"Advokáti mi potvrdili, že došlo k zastaveniu trestného stíhania. Rozhodnutie má údajne 90 strán. Dúfajme, že je všetko konečné, určite mám veľkú radosť," vyhlásil Babiš. "Som rád, že štátny zástupca našiel tú odvahu. Ľudia na námestí kričali, že Babiš patrí do väzenia. Skrátka rozhodol tak, ako rozhodol," dodal premiér a šéf hnutia ANO, ktorý by sa k prípadu mal podrobnejšie vyjadriť ešte neskôr v priebehu dňa.

Vedúci Mestského štátneho zastupiteľstva (prokuratúry) v Prahe Martin Erazím v piatok oznámil, že v kauze podozrenia z dotačného podvodu v súvislosti s farmou Čapí hnízdo zastavil stíhanie všetkých osôb vrátane premiéra Babiša, ktorý vinu v kauze dlhodobo odmieta.

Spor sa týkal toho, či mala farma Čapí hnízdo v stredných Čechách nárok na 50-miliónovú dotáciu z prostriedkov EÚ, respektíve či bola malým alebo stredným podnikom, ktorý mohol o takúto dotáciu žiadať. Podľa šéfa pražských žalobcov Erazíma ním farma bola, justícia EÚ okrem toho takéto podniky vymedzila až dlho po čerpaní tejto dotácie.

"Nebola žiadna korupcia, nebol žiadny podvod. Bola to kauza, ktorá bola načasovaná pred voľbami do (Poslaneckej) snemovne. Je úplne jasné, že to bola účelová záležitosť. Keby som nevstúpil do politiky, tak by ste o Čapím hnízdě nikdy nepočuli," vyhlásil Babiš pre Rádio Impuls a zopakoval tvrdenie o diskreditačnej kampani.

Predsedovia českých opozičných strán uviedli, že rešpektujú rozhodnutie prokurátorov - s výnimkou predstaviteľov Českej pirátskej strany, podľa ktorých by ho mal prehodnotiť najvyšší štátny zástupca. Väčšina predsedov však varovala pred podkopávaním dôvery v justíciu, aj keď podľa nich po kauze zostáva horká pachuť v podobe zmien na ministerstve spravodlivosti alebo Babišovho tlaku na prokurátorov cez médií, napísal server Aktuálně.cz.

Kauzu Čapí hnízdo skúmali české orgány od konca roku 2015. Babiša vydala Poslanecká snemovňa opakovane na trestné stíhanie. Okrem Babiša čelili stíhaniu aj jeho manželka Monika, dcéra Adriana Bobeková, švagor Martin Herodes, ako aj bývalí členovia spoločnosti Čapí hnízdo Jana Mayerová a Josef Nenadál.

Rozhodnutie o zastavení trestného stíhania ešte preskúma najvyšší štátny zástupca Pavel Zeman, ktorý má možnosť takéto rozhodnutia zrušiť. Český Deník N pripomenul, že hlavný prokurátor má na posúdenie zákonnosti postupu mestského štátneho zastupiteľstva tri mesiace. Ak rozhodne, že postup nebol zákonný, môže podriadenému štátnemu zastupiteľstvu nariadiť, aby žalobu na stíhané osoby podalo.

Zastavenie stíhania sa netýka Babišovho syna Andreja, ktorého prípad vyšetrujú separátne. Polícia predtým v kauze stíhala aj podpredsedu ANO Jaroslava Faltýnka, toto stíhanie však žalobca zrušil vlani.

Babiš nie je prekvapený zastavením svojho stíhania v kauze Čapí hnízdo


Pre českého premiéra Andreja Babiša nie je prekvapujúce rozhodnutie štátneho zástupcu (prokurátora) zastaviť jeho trestné stíhanie v kauze Čapí hnízdo. Uviedol to v piatok na tlačovej konferencii.

"Advokáti mi potvrdili, že k tomu zastaveniu došlo. Nerád by som to komentoval. Som rád, že to tak dopadlo," povedal Babiš.

"Ak niekto hovorí, že je to veľké prekvapenie, tak už pred rokom a štyrmi mesiacmi sa žalobca vyjadril, že dôkazy získané políciou nemusia byť dostačujúce," pripomenul Babiš článok denníka Právo, ktorý vyšiel vlani v máji.

Zároveň poprel, že by vyvíjal nátlak na štátneho zástupcu, ako tvrdila opozícia. "Tri a pol roka tu bola mediálna štvanica na mňa a na moju rodinu. A ak ľudia na demonštráciách kričali, že Babiš patrí do väzenia... To, že som povedal, že som presvedčený o mojej nevine, je predsa môj názor. To nebol žiadny tlak," uviedlo Babiš podľa spravodajského servera Novinky.cz.

Český premiér predtým v prvej reakcii pre Rádio Impuls uviedol, že pražskí štátni zástupcovia našli odvahu, keď rozhodli o zastavení jeho trestného stíhania, hoci trest pre neho žiadali aj účastníci série demonštrácií.

"Nebola žiadna korupcia, nebol žiadny podvod. Bola to kauza, ktorá bola načasovaná pred voľbami do (Poslaneckej) snemovne. Je úplne jasné, že to bola účelová záležitosť. Keby som nevstúpil do politiky, tak by ste o Čapím hnízdě nikdy nepočuli," vyhlásil Babiš pre Rádio Impuls a zopakoval tvrdenie o diskreditačnej kampani voči jeho osobe.