Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Babiš sa za výroky o skorumpovanosti nemusí ospravedlňovať

Na archívnej snímke Andrej Babiš. Foto: Archív TASR

Rozhodnutie nie je právoplatné. TI podľa svojho právneho zástupcu zváži proti verdiktu odvolanie.

Praha 21. februára (TASR) - Český premiér Andrej Babiš sa podľa Krajského súdu v Prahe nemusí ospravedlňovať ľudskoprávnej organizácii Transparency International(TI) za svoje výroky na jej adresu, v ktorých TI označoval za skorumpovanú. Informoval o tom v piatok spravodajský server Novinky.cz.

Rozhodnutie nie je právoplatné. TI podľa svojho právneho zástupcu zváži proti verdiktu odvolanie.

Žaloba z vlaňajšieho júla sa týkala celkovo 17 Babišových výrokov, sudca Vladimír Sommer však pripustil žalobu len v prípade 14 z nich, keď sa český premiér vyjadroval k svojmu stretu záujmov. Ďalšie tri výroky podľa sudcu Babiš predniesol v rámci svojho výkonu funkcie predsedu vlády.

TI prostredníctvom žaloby požaduje aj to, aby sa Babiš v budúcnosti výrokov o skorumpovanosti zdržal. Krajský súd však oba body žaloby zamietol.

"Súd sa nedomnieva, že by došlo k významnému zásahu do práva na ochranu dobrého mena žalobkyne," konštatoval sudca Vladimír Sommer a svoje rozhodnutie zdôvodnil niekoľkými judikátmi ústavného alebo európskeho súdu.

"Súd žalobu teda zamietol s tým, že nehodnotil pravdivosť alebo nepravdivosť tých výrokov. Celé to postavil na tom, že je sloboda slova i premiéra, takýmto spôsobom klamať a napádať kritiku zo strany občianskej spoločnosti, čo, samozrejme, vnímame negatívne. Ten signál je relatívne negatívny aj voči ostatným členom občianskej spoločnosti," komentoval verdikt právny zástupca TI Petr Leyer s tým, že podľa neho je určitý výraz za hranou nejakej oprávnenej kritiky.