Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Babiš: Timmermans by bol katastrofa, Šefčovič dobrý šéf diplomacie EÚ

Na archívnej snímke Andrej Babiš. Foto: TASR - Michal Svítok

Nové kolo rokovaní sa malo začať v Bruseli v utorok o 11. hodine, napokon ich začiatok o polhodinu odložili.

Brusel 2. júla (TASR) - Vyšehradská štvorka spolu s Talianskom viac-menej vyhrala prvé kolo rozhovorov na mimoriadnom summite Európskej únie v nedeľu a pondelok, keď sa jej podarilo zablokovať nomináciu socialistu Fransa Timmermansa na post predsedu Európskej komisie. Pred ďalším kolom rokovaní v utorok to povedal novinárom český premiér Andrej Babiš, ktorý zároveň označil slovenského komisára Maroša Šefčovica za dobrého kandidáta na šéfa európskej diplomacie.

Nové kolo rokovaní sa malo začať v Bruseli v utorok o 11. hodine, napokon ich začiatok o polhodinu odložili.

V4 samotná nemá podľa Babiša kandidáta na post predsedu Európskej komisie. "Maroš Sefčovič by bol skvelý vysoký predstaviteľ pre zahraničnú politiku. Je to socialista..., a bol by to určite dobrý kandidát," povedal Babiš, ktorého strana ANO je členom Aliancie liberálov a demokratov za Európu (ALDE). Dodal však, že jemu nejde o frakcie, ale o záujmy jeho krajiny a strednej Európy.

Ako zdôraznil český premiér, Vyšehradská štvorka v otázke nominácie Timmermansa na funkciu predsedu eurokomisie vystupovala jednotne, aj keď každý z premiérov tohto zoskupenia pochádza z inej politickej frakcie. Timmermansovi predovšetkým vyčítal jeho silne pozitívne postoje k nelegálnej imigrácii a napäté vzťahy so strednou Európou.

"Tento človek skrátka nemá rád náš región... Je neprijateľný, bola by to katastrofa," zdôraznil Babiš.

Podľa vlastných slov nerozumie, prečo počas 21-hodinových rokovaní v nedeľu a pondelok neboli najvyšší predstavitelia Francúzska, Nemecka, Španielska a Holandska schopní pochopiť, že V4 ide iba o to, aby sa Timmermans nestal šéfom eurokomisie.

"Tento človek nemôže byť predsedom EK, lebo dôjde ešte k väčšiemu názorovému rozdeleniu" medzi V4 a zvyškom EÚ, pokračoval Babiš.

Poukázal, že V4 má spolu 65 miliónov obyvateľov a dôležité bolo, že "Taliansko s nami držalo basu až do konca".

"Ak by to bola znovu len V4, všetci by hovorili, že V4 má zase nejaký problém," uviedol Babiš a pokračoval, že "V4 nemá problém, naopak, má skvelé výsledky a skvelú budúcnosť".

"Ak nám Timmermans vyčíta, že nemáme skúsenosti s multi-kulti, tak naozaj nemáme. My za to nemôžeme, že sme žili v nejakom režime, teraz mame 30 rokov slobodu a demokraciu a my sa budeme rozhodovať, kto u nás bude žiť," dodal Babiš.

Sám vraj európskym lídrom predstavil viacero alternatív na post predsedu Komisie. Napríklad dánska liberálka Margrethe Vestagerová z jeho frakcie ALDE je podľa neho "veľmi kvalitná dáma". Paradoxne ju však kolegovia z ALDE vôbec nepresadzovali, tvrdil Babiš. Nechápe vraj, prečo európski ľudovci (EPP), ktorí vyhrali májové eurovoľby, netrvajú dostatočne na poste predsedu Komisie.


Osobitný spravodajca TASR Jaroslav Bublinec