Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Nerudová a Pavel v debate kritizovali Babiša, podľa neho sú teoretici

Prezidentskí kandidáti Danuše Nerudová (vpravo) a Petr Pavel, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Prvé kolo prezidentských volieb v Česku sa uskutoční v piatok a v sobotu. Česi si budú môcť vyberať z ôsmich kandidátov. Prípadné druhé kolo volieb je na programe o dva týždne neskôr.

Praha 12. januára (TASR) - Českí prezidentskí kandidáti Danuše Nerudová a Petr Pavel v poslednej predvolebnej televíznej debate vo štvrtok večer kritizovali svojho súpera Andreja Babiša. Ten o nich v diskusii v televízii Nova uviedol, že sú len teoretici a politike nerozumejú, lebo v nej neboli. Informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Kandidáti sa zhodli, že je potrebné pokračovať v pomoci Ukrajine. Bývalý český premiér by ako prezident chcel o mieri vyjednávať s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. "Mohli by sme usporiadať mierový summit na Pražskom hrade, to by bolo skvelé," dodal Babiš. Niekto to podľa neho musí zorganizovať a on sa k tomu hlási.

Na to Pavel reagoval slovami, že Česko nemá takú váhu, aby vyjednalo mier medzi Ruskom a Ukrajinou. Na to mu Babiš povedal, že nevie, ako to funguje v Európe, lebo je len vojak, ktorý čaká na príkazy. Nerudová pripomenula, že Babiš bol v roku 2014 proti zavedeniu ekonomických sankcií proti Rusku, ktoré anektovalo Krym. "Vy dvaja ste teoretici, neboli ste v politike, ja som tam bol," reagoval Babiš.

Ďalej uviedol, že by ako prezident chcel hlavne pomáhať ľuďom, Nerudová by dbala na rovnakú kvalitu života v regiónoch a Pavel by za svoju prioritu považoval nerozdeľovanie spoločnosti a návrat dôvery občanov v politikov.

Prezidentská kandidátka Danuše Nerudová, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Všetci traja kandidáti sa zhodli na tom, že najdôležitejšou hodnotou je pre nich sloboda. "Keď sa povie sloboda, všetci si spomenieme na nežnú revolúciu, ktorá nám ju priniesla," vysvetlil Babiš, ktorý zároveň dodal, že podľa neho sa vláda snaží slobodu slova obmedzovať. Nerudová zdôraznila, že väčšinu života žila v slobode a je za to vďačná. Pavel za doplnok slobody považuje poriadok, ktorý akcentuje vo svojej volebnej kampani. "Sloboda nemôže fungovať bez pravidiel," dodal.

Nerudová potom kritizovala Babiša a tvrdila, že loboval za aktuálneho guvernéra Českej národnej banky, pretože presadzuje nižšie úroky, čo vyhovuje firmám Agrofertu. Ten na to reagoval slovami, že v jeho vláde bola aj ona a len si tam robila PR kampaň. Dodal, že obaja kandidáti sú podľa neho "kopirák" vlády Petra Fialu. Pavel aj Nerudová sa ohradili, že nie sú vládni kandidáti, a profesorka Mendelovej univerzity zdôraznila, že kritizuje aj súčasnú vládu. "Andrej Babiš je schopný pochváliť sa aj za to, že vyjde slnko," doplnil Pavel.

Babiš v debate: Neviem o tom, že by ma vo Francúzsku vyšetrovali

Český expremiér a kandidát na prezidenta Andrej Babiš si nie je vedomý toho, že by ho vo Francúzsku niekto vyšetroval. Povedal to vo štvrtkovej debate pred prezidentskými voľbami v televízii Nova. Babišova kauza s praním špinavých peňazí vo Francúzsku je známa od augusta, keď o nej informoval francúzsky denník Le Monde, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Mňa nikto nekontaktoval. Ak by ma niekto vyšetroval, snáď ma kontaktuje," vyhlásil Babiš. Kauza Pandora Papers bola podľa bývalého českého premiéra účelová. "Bol som podnikateľ, nebolo to žiadne pranie špinavých peňazí," dodal.

Bývalý český premiér a kandidát na prezidenta Andrej Babiš.
Foto: TASR/AP



Na začiatku diskusie daroval Babiš Nerudovej kyticu a Pavlovi červenú šiltovku svojho hnutia ANO. Pavel mu zas podal makrónky v narážke na to, že Babiš tento týždeň navštívil francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Jednou z tém debaty bolo zadlženie Česka a manažovanie covidovej krízy, keď bol premiérom Babiš, ktorý o sebe hovorí ako o krízovom manažérovi. Bývalý premiér odmietol, že by Českú republiku jeho vláda zadlžila. "Dovolím si nesúhlasiť ohľadom dlhu. Keď sme my končili v roku 2021, bol dlh nižší, než keď som sa stal ministrom financií v roku 2014," povedal Babiš.

K manažovaniu v čase covidu sa prihlásil. "Ja sa k tomu hlásim, bol som v prvej línii. Nikdy som nehovoril, že za to môže niekto iný," povedal Babiš, ale zdôraznil, že svedomie má čisté.

Petr Pavel na to reagoval, že podľa neho Babiš nie je dobrý krízový manažér. "Každý si pamätáme situáciu, aká v dobe covidu panovala. Nedá sa to nazvať inak než chaos," povedal Pavel a pripomenul, že sa Babišovi v tom čase snažil dávať rady. Podľa Babiša však boli Pavlove návrhy odtrhnuté od reality a bol to len spôsob, ako sa zviditeľniť pred prezidentskou kandidatúrou.

Prezidentský kandidát Petr Pavel, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


"Polovica ekonomického prepadu bola spôsobená chaosom," pridala sa ku kritike bývalého premiéra Danuše Nerudová. Podľa nej Česko zlyhalo v zvládaní covidovej krízy.

Babiš tiež uviedol, že Pavel môže byť vďačný vláde Bohuslava Sobotku aj prezidentovi Milošovi Zemanovi za to, že sa stal predsedom vojenského výboru NATO, pretože zaňho lobovali. "My sme všetci bojovali za pána Pavla," povedal Babiš. Pavel na to reagoval, že ich podporu si síce cení, ale takýmto spôsobom sa táto funkcia neobsadzuje.

Pavel od roku 2018 podľa Babiša nič nerobil, len sa pripravoval na funkciu prezidenta. "Pán Pavel pre ľudí od roku 2018 neurobil takmer nič – nula, nula nula," povedal Babiš. Pavel na to reagoval, že v tom roku odišiel do dôchodku. "A chcel som byť niečím užitočný, založil som preto iniciatívu Spolu silnejší," povedal Pavel a dodal, že s ňou pomáhal aj vtedajšej vláde.

Prezidentská debata na Nove bola jediná predvolebná diskusia, na ktorej sa zúčastnil aj Babiš.

Prvé kolo prezidentských volieb v Česku sa uskutoční v piatok a v sobotu. Česi si budú môcť vyberať z ôsmich kandidátov. Prípadné druhé kolo volieb je na programe o dva týždne neskôr.