Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Bacheletová: Ďalšia eskalácia zvýši riziko porušovania ľudských práv

Rodina prekračuje spolu s ďalšími miestymi obyvateľmi z Ukrajinou kontrolovaných oblastí do oblasti kontrolovanej pro-ruskými separatistami počas ich evakuácie do Ruska v meste Stanycia Luhanska, na východe Ukrajiny 22. februára 2022. Foto: TASR/AP

Vysoká komisárka zdôraznila, že "v tomto kritickom okamihu musí byť prioritou predovšetkým zabrániť ďalšej eskalácii, civilným obetiam, vysídľovaniu a ničeniu civilnej infraštruktúry".

Ženeva 22. februára (TASR) - Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová vyjadrila v utorok znepokojenie z rozhodnutia Ruska uznať separatistické republiky na východe Ukrajiny a upozornila, že vojenská eskalácia výrazne zvýši riziko závažného porušovania ľudských práv. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Každá významná vojenská eskalácia vytvára zvýšené riziko závažného porušovania ľudských práv, ako aj porušovania medzinárodného humanitárneho práva," povedala Bacheletová.

Vysoká komisárka tiež zdôraznila, že "v tomto kritickom okamihu musí byť prioritou predovšetkým zabrániť ďalšej eskalácii, civilným obetiam, vysídľovaniu a ničeniu civilnej infraštruktúry".

"Vyzývam všetky strany (konfliktu), aby prestali s nepriateľskými akciami a pripravili pôdu pre dialóg, nie pre ďalšie násilie," dodala Bacheletová.

Miestni obyvatelia z Luhanského regiónu držia svoje veci pri čakaní na prekročenie z Ukrajinou kontrolovaných oblastí do oblasti kontrolovanej pro-ruskými separatistami počas ich evakuácie do Ruska v meste Stanycia Luhanska, na východe Ukrajiny 22. februára 2022.
Foto: TASR/AP


Avizovala, že ľudskoprávna agentúra OSN bude situáciu aj naďalej pozorne sledovať na oboch stranách kontaktnej línie na východe Ukrajiny.

Ruský prezident Vladimír Putin v pondelok oznámil, že Kremeľ uznal nezávislosť samozvaných ľudových republík na východe Ukrajiny – Doneckej a Luhanskej.

Toto rozhodnutie podľa Bacheletovej fakticky pochovalo krehký mierový proces v tejto oblasti, ktorý bol založený na minských dohodách z roku 2014, a ešte zvýšilo obavy, že Rusko pripravuje rozsiahlu inváziu.