Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Bacheletová: Hrôzy Mariupolu poznačia aj budúce generácie

Na archívnej snímke z 13. júna 2022 novinár drží fotografiu ukrajinského vojaka, ktorú našiel v ruinách oceliarní Azovstaľ v zničenom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol, ovládanom ruskými silami počas 110. dňa ruskej invázie na Ukrajinu. Foto: TASR/AP

Bacheletová uviedla, že jej štáb overil úmrtia 1348 civilných obyvateľov Mariupolu vrátane 70 detí.

Ženeva 16. júna (TASR) - Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová označila straty životov a zničenie majetku v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol za vážne porušenie medzinárodného práva. Vo svojom štvrtkovom prejave pred Radou OSN pre ľudské práva v Ženeve uviedla, že podľa jej názoru "tieto hrôzy poznačia aj budúce generácie", informovala agentúra AFP.

"Intenzita a rozsah nepriateľských akcií, ničenia, úmrtí a zranení jednoznačne naznačujú, že došlo k závažnému porušeniu medzinárodného humanitárneho práva a hrubému porušeniu medzinárodného práva v oblasti ľudských práv," prízvukovala.

AFP pripomenula, že Rusko sa v máji vyhlásilo za víťaza v niekoľko mesiacov trvajúcej operácii na dobytie Mariupolu. Došlo k tomu po tom, ako Ukrajina nariadila posledným svojim vojakom, ktorí sa ukrývali v miestnych oceliarňach Azovstaľ, aby zložili zbrane.

Tri mesiace trvajúce boje o Mariupol prinútili státisíce ľudí, aby odtiaľ ušli, a tí, ktorí zostali, žili vo veľmi ťažkých podmienkach a v prakticky sústavnom ohrození života.

Na snímke z videa, ktoré zverejnilo ruské ministerstvo obrany v pondelok 13. júna 2022 pohľad na ocielarne Azovstaľ v zničenom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol, ovládanom ruskými silami.
Foto: TASR/AP


Bacheletová uviedla, že jej štáb overil úmrtia 1348 civilných obyvateľov Mariupolu vrátane 70 detí. Dodala, že tieto úmrtia boli spôsobené leteckými útokmi, tankovým a delostreleckým ostreľovaním a ručnými a ľahkými zbraňami počas pouličných bojov. Súčasne priznala, že "skutočný počet obetí na životoch civilistov je pravdepodobne o tisíce vyšší".

Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva odhaduje, že až 90 percent zo všetkých obytných budov v Mariupole bolo poškodených alebo zničených a že mesto muselo opustiť približne 350.000 ľudí. Za príklad a symbol škôd spôsobených mariupolským civilistom označila Bacheletová zbombardovanie miestneho divadla, v ktorom sa v čase útoku ukrývali civilisti.

Bacheletová zároveň v prejave uviedla, že hoci ostreľovanie mesta už ustalo, jeho obyvatelia, ktorí pred bojmi neutiekli, "denne zápasia s obmedzeným prístupom k základným verejným a sociálnym službám, ako je napríklad lekárska starostlivosť".

Varovala tiež, že hrôzy spôsobené civilnému obyvateľstvu zanechajú nezmazateľnú stopu, a to aj na budúcich generáciách. "Na rodičoch, ktorí museli pochovať vlastné deti, na ľuďoch, ktorí boli svedkami samovraždy svojich priateľov, na rozdelených rodinách, na všetkých, ktorí museli opustiť milované mesto s neistými vyhliadkami, že ho ešte niekedy uvidia," povedala.