Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Bacheletová kritizovala rasizmus v USA a žiada pozornosť pre Hongkong

Michelle Bacheletová, foto z archívu. Foto: TASR

Prísľuby amerických úradov o reformách v reakcii na zabitie Georga Floyda v štáte Minneapolis v máji tohto roka musia podľa nej priniesť ozajstnú zmenu.

Ženeva 14. septembra (TASR) - Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová v pondelok žiadala "naliehavé a dôkladné kroky" v boji proti systémovému rasizmu v USA a hongkonské úrady zas vyzvala, aby venovali pozornosť presadzovaniu nového čínskeho zákona o národnej bezpečnosti v Hongkongu. Informovala o tom agentúra AP.

Bacheletová vo svojom prejave pri príležitosti otvorenia 45. zasadnutia Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve zdôraznila znepokojenie v súvislosti s použitím sily zo strany polície v prípadoch, ako nedávne postrelenie Afroameričana Jacoba Blakea v meste Kenosha v americkom štáte Wisconsin a úmrtie psychicky chorého Afroameričana Daniela Pruda v americkom štáte New York z marca tohto roka. Nedostatočné vyvodenie zodpovednosti "za mnohé predchádzajúce zabitia" podľa jej slov zdôrazňuje závažnosť tejto krízy.

Prísľuby amerických úradov o reformách v reakcii na zabitie Georga Floyda v štáte Minneapolis v máji tohto roka musia podľa nej priniesť ozajstnú zmenu s cieľom vytvoriť prostredie, v ktorom majú Afroameričania pocit, že sú chránení orgánmi činnými v trestnom konaní i štátom.

Bacheletová takisto vyzvala hongkonské úrady, aby venovali pozornosť presadzovaniu čínskeho zákona o národnej bezpečnosti zo strany polície a súdov a podnikli kroky v reakcii na akékoľvek negatívne následky, ktoré by tento zákon mohol mať na ľudské práva.

Komisárka odsúdila i pokračujúce utláčanie ľudí z LGBTI komunity a aktivistov v Poľsku a označila izraelskú blokádu pásma Gazy za nezákonnú z pohľadu medzinárodného práva a neúčinnú v súvislosti s dosiahnutím mieru pre Izraelčanov a Palestínčanov.

Bacheletová takisto upozornila na situáciu v súvislosti s ľudskými právami v Mjanmarsku, Nikarague a Venezuele. Odsúdila i stovky prípadov obvinení z mučenia v rámci zásahu proti protestom v Bielorusku.