Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Bacheletová odsúdila brutalitu v konflikte v etiópskom štáte Tigraj

Michelle Bacheletová, archívne foto. Foto: TASR/AP

Bacheletovej úrad spolu s Etiópskou komisiou pre ľudské práva (EHRC) vyšetroval porušenia ľudských práv, ktorých sa dopustili všetky strany konfliktu v štáte Tigraj na severe Etiópie.

Ženeva 3. novembra (TASR) - Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová v stredu kritizovala mimoriadnu brutalitu, ktorá sprevádza konflikt v etiópskom zväzovom štáte Tigraj. Informovala o tom agentúra AFP.

"Konflikt v Tigraji sprevádza mimoriadna brutalita," povedala. Závažnosť v prípadoch porušovania práv a zneužívania, ktoré jej úrad zaznamenal, si podľa jej slov vyžaduje, aby voči páchateľom na všetkých stranách konfliktu boli vyvodené dôsledky.

Bacheletovej úrad spolu s Etiópskou komisiou pre ľudské práva (EHRC) vyšetroval porušenia ľudských práv, ktorých sa dopustili všetky strany konfliktu v štáte Tigraj na severe Etiópie.

V správe sa okrem iného píše o popravách bez súdneho procesu, mučení a sexuálnom násilí. Existujú primerané dôvody pre podozrenie, že časť týchto skutkov má charakter zločinov proti ľudskosti a vojnových zločinov.

"Táto správa je príležitosťou pre všetky strany, aby priznali zodpovednosť a zaviazali sa ku konkrétnym opatreniam," uviedol šéf EHRC Daniel Bekele.

Boje v Tigraji vypukli vlani v novembri po tom, čo tam etiópsky premiér Abiy Ahmed vyslal vojenské jednotky, aby zvrhli regionálnu vládu vedenú Tigrajským ľudovým oslobodzovacím frontom (TPLF). Abiy, laureát Nobelovej ceny mieru za rok 2019, označil tento krok za reakciu vedenia krajiny na útoky TPLF na vojenské tábory vládnych síl.

Etiópsky vládny kabinet vyhlásil v utorok (2. novembra) výnimočný stav na území celej krajiny. V hlavnom meste Addis Abeba zároveň úrady obyvateľom nariadili, aby si dali zaregistrovať strelné zbrane, ktoré vlastnia, a pripravili sa na obranu svojich štvrtí.