Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Vysoká komisárka OSN: Prímerie v Sýrii zlyhalo, umierajú civilisti

Michelle Bacheletová, archívna snímka. Foto: TASR

Na prímerí v Idlibe sa na stretnutí v Istanbule začiatkom januára dohodli prezidenti Ruska a Turecka Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan.

Ženeva 17. januára (TASR) - Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová vyzvala v piatok na okamžité zastavenie bojov s provincii Idlib na severovýchode Sýrie. Najnovšie prímerie v Sýrii podľa jej slov "opäť zlyhalo v ochrane civilistov". Informovala o tom agentúra Reuters.

"Je hlboko znepokojujúce, že každodenne dochádza k zabíjaniu civilistov počas raketových útokov zo zeme aj zo vzduchu," povedala Bacheletová na margo prímeria, ktoré malo byť implementované už takmer pred týždňom.

Na prímerí v Idlibe sa na stretnutí v Istanbule začiatkom januára dohodli prezidenti Ruska a Turecka Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan.

Sily podliehajúce vláde v Damasku útočili od polovice decembra s podporou Ruska na džihádistov v južnom Idlibe, a to aj napriek dohode o prímerí z augusta 2019 a výzvam na deeskaláciu prichádzajúcim z Turecka, Francúzska či Organizácie Spojených národov.

V rámci týchto bojov sýrska armáda dobyla desiatky miest a dedín, pričom na oboch stranách zahynuli stovky ľudí.

Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) vo štvrtok oznámil, že od decembra 2019 bolo z provincie Idlib vysídlených približne 350.000 ľudí, z ktorých väčšinu tvoria ženy a deti, ktoré sa uchýlili do oblastí na hraniciach s Tureckom.