Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Bacheletová: Zrušenie práva na interrupciu je ranou pre práva žien

Michelle Bacheletová, vysoká komisárka OSN pre ľudské práva, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Pripomenula, že za uplynulých 25 rokov liberalizovalo svoju interrupčnú legislatívu viac ako 50 krajín, ktoré mali predtým reštriktívne zákony.

Washington 24. júna (TASR) - Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová označila piatkové rozhodnutie Najvyššieho súdu USA o zvrátení rozsudku v spore "Roeová verzus Wade" za veľkú prekážku po piatich desaťročiach ochrany sexuálnych a reprodukčných práv v Spojených štátoch. TASR prevzala informáciu od agentúry DPA.

Bacheletová povedala, že zrušenie federálneho práva na umelé prerušenie tehotenstva je "obrovská rana pre ľudské práva žien a rodovú rovnosť". Prístup k bezpečným a legálnym interrupciám je podľa jej slov pevne zakorenený v medzinárodnom práve.

Rozhodnutie Najvyššieho súdu USA zvrátiť rozhodnutie z roku 1973, ktoré zaručovalo prístup k interrupciám v celých Spojených štátoch, bude mať podľa komisárky najväčší vplyv na ľudí s nízkymi príjmami a príslušníkov rasových a etnických menšín.

Pripomenula, že za uplynulých 25 rokov liberalizovalo svoju interrupčnú legislatívu viac ako 50 krajín, ktoré mali predtým reštriktívne zákony. "Dnešným rozhodnutím sa žiaľ USA vzďaľujú od tohto progresívneho trendu," dodala Bacheletová.