Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Baerbocková: Mediácia je najlepšia cesta s Azerbajdžanom-Arménskom

Na snímke zľava nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková a arménsky šéf diplomacie Ararat Mirzojan na tlačovej konferencii v Jerevane 3. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Nemecká ministerka dúfa, že mierové rozhovory pod vedením Európy by sa mohli začať čo najskôr.

Baku 5. novembra (TASR) - Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v sobotu uviedla, že európska mediácia je pre úhlavných nepriateľov Arménsko a Azerbajdžan najlepšou možnosťou ako dosiahnuť trvalú mierovú dohodu. Informovala o tom agentúra AFP, píše TASR.

Tieto dve kaukazské krajiny uviazli v dlhotrvajúcom konflikte o kontrolu nad Náhorným Karabachom, ktorú Baku získalo späť po bleskovej vojenskej operácii v septembri.

Arménsky premiér Nikol Pašinjan a azerbajdžanský prezident Ilham Alijev viedli niekoľko kôl mierových rozhovorov, ktoré sprostredkovala Európska únia (EÚ). Obaja lídri uviedli, že mierová zmluva by mohla byť podpísaná v najbližších mesiacoch.

Počas návštevy Azerbajdžanu Baerbocková uviedla, že "vyjadrila znepokojenie nad tým, že v prípade niektorých aktérov možno pochybovať, či skutočne vyjednávajú ako čestní sprostredkovatelia mieru".

Alijev sa minulý mesiac odmietol zúčastniť na kole mierových rozhovorov s Pašinjanom v Španielsku kvôli, podľa neho, "zaujatému postoju Francúzska". Francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecký kancelár Olaf Scholz sa mali pripojiť k šéfovi EÚ Charlesovi Michelovi ako sprostredkovatelia na týchto rozhovoroch.

Doposiaľ nedošlo k žiadnemu viditeľnému pokroku v úsilí EÚ zorganizovať nové kolo rokovaní.

"Európske úsilie o mier ponúka najkonkrétnejšiu cestu," povedala Baerbocková v Baku po boku svojho ministerského kolegu z Azerbajdžanu Džejhuna Bajramova.

Nemecká ministerka dúfa, že mierové rozhovory pod vedením Európy by sa mohli začať "čo najskôr".

Bajramov potvrdil ochotu Azerbajdžanu rokovať "bez ohľadu na geografiu" a dodal, že Baku predložilo "mierové návrhy Arménsku a ak ich Arménsko prijme, rokovania môžu pokračovať".

Baerbocková pricestovala do Baku z Jerevanu, kde tiež povedala, že európske snahy o zmierňovanie "sú mostom a najrýchlejšou cestou k mieru".

Až do októbra, kedy Alijev odmietol účasť na madridských rokovaniach, Európska únia a Spojené štáty zohrávali vedúcu úlohu pri sprostredkovaní azerbajdžansko-arménskych normalizačných rozhovorov.

Vplyv tradičného regionálneho mocenského sprostredkovateľa Ruska na Kaukaze klesá v dôsledku dlhotrvajúcej vojny na Ukrajine.