Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Baerbocková mieri do Iraku, na programe má energetiku a investície

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbock, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková sa tiež stretne so svojím rezortným kolegom Fuádom Husajnom.

Berlín 7. marca (TASR) - Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková odcestuje v utorok do Iraku. TASR o tom informuje na základe správy tlačovej agentúry DPA.

Podľa oznamu irackého rezortu diplomacie nemeckú političku zo strany Zelených privíta v hlavnom meste Bagdad premiér Muhammad Šijá Súdání. Baerbocková sa tiež stretne so svojím rezortným kolegom Fuádom Husajnom.

Nemecko a Irak chcú počas tejto návštevy posilniť svoje bilaterálne vzťahy a rokovať o intenzívnejšej spolupráci v oblasti energetiky a investícií, informovali ďalej v Bagdade.

Ministerstvo zahraničných vecí v Berlíne sa k plánovaným témam rokovaní nechcelo vopred vyjadriť.

Po rokoch vojny proti milíciám Islamského štátu je nový predseda irackej vlády Súdání pod tlakom, aby vyviedol svoju krajinu z vážnej politickej a hospodárskej krízy. Približne 30 percent obyvateľstva Iraku žije v chudobe a od roku 2019 sa v krajine opakovane konajú masové protesty.

Nemeckí vojaci podporujú Irak v boji proti Islamskému štátu. Pred niekoľkými rokmi Islamský štát ovládal rozsiahle oblasti v Iraku a Sýrii. Hoci bol medzitým v tomto regióne vojensky porazený, jeho príslušníci pokračujú v teroristických útokoch.