Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Baerbocková opätovne uistila, že Berlín podporuje Ukrajinu

Šéfka nemeckej diplomacie Annalena Baerbocková (uprostred) prichádza na schôdzku ministrov zahraničných vecí Európskej únie (EÚ) v Bruseli v pondelok 24. januára 2022. Foto: TASR/AP

Každá forma agresie zo strany ruskej vlády narazí na tvrdý postoj a tvrdú odpoveď nás Európanov spoločne s Američanmi v rámci štruktúr NATO, uviedla šéfka nemeckej diplomacie.

Brusel/Berlín 24. januára (TASR) - Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková opätovne potvrdila v pondelok podporu Ukrajiny zo strany Berlína. Uistenie prišlo v čase pochybností ohľadne postoja krajiny v súvislosti s mohutným zhromažďovaním ruských vojakov na hraniciach s Ukrajinou. Informovala o tom agentúra DPA.

Baerbocková vyslala posolstvo jednoty počas schôdzky ministrov zahraničných vecí Európskej únie (EÚ) v Bruseli, aj keď sa kritici domnievajú, že Berlín musí preukázať tvrdšie odhodlanie tvárou v tvár ruskej hrozbe.

"Každá forma agresie zo strany ruskej vlády narazí na tvrdý postoj a tvrdú odpoveď nás Európanov spoločne s Američanmi v rámci štruktúr NATO," uviedla šéfka nemeckej diplomacie.

Jej vyjadrenia prišli po škandále, ktorý vyvolal veliteľ nemeckých námorných síl Kay-Achim Schönbach. Ten v Indii uviedol, že si ruský prezident Vladimir Putin zaslúži "rešpekt" a že Ukrajina "nikdy nedostane späť" Krymský polostrov, píše DPA.

Vyjadrenia nahnevali Kyjev a viedli k pochybnostiam medzi spojencami Berlína, ako aj k Schönbachovej sobotňajšej rezignácii.

Frustrácie v súvislosti s Nemeckom pramenia tiež z odmietnutia tamojšej vlády vyslať ďalšiu vojenskú pomoc Kyjevu na rozdiel od Británie a USA. Berlín okrem toho naďalej zostáva vnímaný ako zdržanlivý pri príprave tvrdých sankcií voči Rusku vzhľadom na dosah na nemecký priemysel. Nemecký kancelár Olaf Scholz v rozhovore pre noviny Süddeutsche zeitung vyzval na "obozretnosť" pri navrhovaní sankcií voči Moskve. Ako Scholz zároveň dodal, nik by nemal mať ilúzie, že sa sankcie nedotknú aj Nemecka a EÚ.