Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Zahraničie

Baerbocková označila proces s aktivistom Biaľackim za frašku

Na archívnej snímke z 5. júna 2023 bieloruský aktivista Ales Biaľacki počas súdu v Minsku. Foto: TASR/AP

Okrem neho poslal súd za mreže aj Stefanoviča a Labkoviča. Podľa obžaloby sa všetci traja podieľali na pašovaní peňazí zo zahraničia na financovanie protestov.

Berlín 3. marca (TASR) — Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková odsúdila desaťročný trest odňatia slobody, na ktorý v piatok odsúdil súd v Bielorusku aktivistu a nositeľa Nobelovej ceny za mier Alesa Biaľackého. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Baerbocková označila obvinenia a konanie proti Biaľackému a spoluobžalovaným Vaľancinovi Stefanovičovi a Uladzimirovi Labkovičovi za "frašku". Uviedla, že všetci traja boli súdení "len za svoj dlhoročný boj za práva, dôstojnosť a slobodu občanov Bieloruska".

Biaľacki je podľa súdu vinný z financovania protestov po sporných prezidentských voľbách v roku 2020, v ktorých opäť zvíťazil Alexandr Lukašenko, a tiež z daňových únikov. Demonštrantom poskytovala finančnú aj právnu pomoc ľudskoprávna organizácia Viasna, ktorú Biaľacki založil.

Okrem neho poslal súd za mreže aj Stefanoviča (na deväť rokov) a Labkoviča (na sedem rokov). Podľa obžaloby sa všetci traja podieľali na pašovaní peňazí zo zahraničia na financovanie protestov. Na januárovom výsluchu odmietli svoju vinu.

Šesťdesiatročný Biaľacki dostal Nobelovu cenu za mier vlani spolu s ľudskoprávnymi organizáciami z Ruska a Ukrajiny. Viasnu založil krátko po tom, čo sa Lukašenko v roku 1994 dostal prvýkrát k moci. Už v roku 2011 šiel na tri roky do väzenia za údajné daňové úniky.