Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Baerbocková prisľúbila Moldavsku ďalšiu pomoc vo výške 32 miliónov eur

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková počas prejavu na tretej konferencii na podporu Moldavska, zasiahnutého konfliktom v susednej Ukrajine v Paríži v pondelok 21. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Moldavsko je zasiahnuté následkami vojny na susednej Ukrajine.

Paríž 21. novembra (TASR) - Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková prisľúbila Moldavsku ďalšiu pomoc Nemecka vo výške 32 miliónov eur. Urobila tak v pondelok v Paríži na darcovskej konferencii pre túto krajinu. TASR správu prevzala z agentúry DPA a webovej stránky denníka Tagesschau.

Moldavsko je zasiahnuté následkami vojny na susednej Ukrajine. Vyzbierané prostriedky majú byť podľa zdrojov z prostredia nemeckej delegácie použité na posilnenie obnoviteľných zdrojov energie a energetickej účinnosti. Nemecká ministerka pre hospodársku spoluprácu a rozvoj Svenja Schulzeová uviedla, že jej krajina chce Moldavsku vyslať jasné znamenie solidarity.

Išlo v poradí o tretiu takúto konferenciu, ktorú iniciovali Nemecko, Francúzsko a Rumunsko. Prvá konferencia sa konala v apríli v Berlíne, druhá v júli v Bukurešti. Cieľom je pomôcť Moldavsku, ktoré je rovnako ako Ukrajina od júna oficiálnym kandidátom na členstvo v Európskej únii. Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári prichýlilo Moldavsko státisíce ukrajinských utečencov.

Baerbocková v pondelok v Paríži takisto zdôraznila úlohu Nemecka a Francúzska pri udávaní tempa v Európe. Spolu s francúzskou ministerkou zahraničných vecí Catherine Colonnovou navštívila študentov programu Abibac, ktorý ponúka možnosť absolvovať francúzsku i nemeckú záverečné skúšku stredoškolského vzdelávania a následne sa uchádzať o prijatie na univerzity v oboch krajinách.