Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Baerbocková: Rokovania medzi Ruskom a NATO musia pokračovať 

Príslušníci ukrajinských ozbrojených síl sledujú, ako špeciálne vozidlo kope zákop na ukrajinsko-ruskej hranici v blízkosti mesta Sumy na severovýchode Ukrajiny v stredu 22. decembra 2021. Kyjev aj Západ obviňujú Moskvu z toho, že v rámci možných príprav na vojenskú inváziu nahromadila pri hraniciach Ruskej federácie s Ukrajinou desaťtisíce vojakov. Kyjev sa domnieva, že k možnej eskalácii, respektíve invázii by mohlo dôjsť koncom januára 2022. Moskva popiera, že plánuje útok, chce však záruky, že Ukrajina sa nikdy nestane členom NATO. Foto: TASR / AP

Kremeľ označil bezpečnostné rokovania s USA a NATO za neúspešné, pričom uviedol, že zúčastnené strany sa nezhodujú v základných otázkach.

Berlín 13. januára (TASR) - Rokovania medzi Ruskom a Severoatlantickou alianciou týkajúce sa hrozieb pre ukrajinskú bezpečnosť musia pokračovať i napriek doterajšiemu nedostatočnému pokroku. Vyhlásila to vo štvrtok nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková, píše agentúra DPA.

"Hoci dosiaľ nenastal žiaden skutočný pokrok, je dôležité, že sa konečne vraciame k diskusnému stolu," povedala šéfka nemeckej diplomacie počas neformálnych rokovaní ministrov zahraničných vecí a obrany členských krajín EÚ vo francúzskom meste Brest. Ministri sa na tomto stretnutí zaoberajú návrhmi budúcej spolupráce týkajúcej sa spoločnej obrannej politiky.

Tieto rozhovory sa konajú v čase tohtotýždňových intenzívnych rokovaní medzi Ruskom, USA a Severoatlantickou alianciou vo Viedni, Ženeve a Bruseli. Kým západné krajiny vyslovujú obavy z možnej ruskej invázie na Ukrajinu, Moskva od Spojených štátov a NATO žiada rozsiahle bezpečnostné záruky vrátane toho, aby sa Aliancia nerozšírila o Ukrajinu. Spojené štáty a ich spojenci však Rusku pohrozili, že ak zaútočí na Ukrajinu, zavedú proti nemu prísne sankcie.

Kremeľ vo štvrtok označil bezpečnostné rokovania s USA a NATO za neúspešné, pričom uviedol, že zúčastnené strany sa nezhodujú v základných otázkach. Moskva takisto nevidí dôvod na uskutočnenie nového kola rozhovorov so Západom v nadchádzajúcich dňoch, vyhlásil námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov.

Baerbocková zdôraznila, že EÚ môže v rokovaniach s Ruskom predstavovať významného hráča – euroblok musí ale podľa jej slov vystupovať jednotne. "Ak budú Európania ako celok jednotní, môžeme zohrávať veľmi, veľmi silnú úlohu v rozličných formátoch. Úlohu, ktorá počíta s tvrdosťou, ale aj s dialógom," uviedla.