Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Baerbocková: Šéfovia diplomacií G7 budú hovoriť o pomoci pre Ukrajinu

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková sa účastní na mimoriadnom zasadnutí Rady OSN pre ľudské práva v Ženeve vo štvrtok 24. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Putin môže svojimi raketami uvrhnúť obyvateľov Ukrajiny do chladu a temnoty. Nikdy však nezlomí ich vôľu po slobode a našu podporu, uviedla šéfka nemeckej diplomacie.

Berlín 24. novembra (TASR) - Ministri zahraničných vecí krajín skupiny G7 budú počas zasadnutia v Bukurešti diskutovať o ďalšej pomoci pre Ukrajinu pri zabezpečovaní dodávok energií. Vo štvrtok to uviedla šéfka nemeckého rezortu diplomacie Annalena Baerbocková, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

"Ruské útoky na civilnú infraštruktúru sú neznesiteľným, neľudským zločinom. (Ruský prezident Vladimir) Putin môže svojimi raketami uvrhnúť obyvateľov Ukrajiny do chladu a temnoty. Nikdy však nezlomí ich vôľu po slobode a našu podporu," napísala Baerbocková na Twitteri.

Zasadnutie šéfov diplomacií krajín skupiny G7 sa v rumunskej metropole uskutoční 29. a 30. novembra.

Ministri zahraničných vecí siedmich najvyspelejších krajín sveta sa začiatkom novembra na schôdzke v nemeckom meste Münster dohodli na vytvorení mechanizmu na koordináciu pomoci Ukrajine pri oprave, obnove a obrane jej kritickej energetickej a vodnej infraštruktúry.

Ruská armáda začala začiatkom októbra sústredene útočiť na kritickú infraštruktúru a zdroje výroby a prenosu elektrickej energie na Ukrajine. Zatiaľ posledný raketový útok v stredu spôsobil po celej Ukrajine výpadky dodávok elektriny a vody. Dôsledky hlásili aj v susednom Moldavsku.