Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Baerbocková žiada arabské krajiny o spoluprácu na mierovom riešení

Na archívnej snímke nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Foto: TASR/AP

Všetci ľudia majú právu žiť v mieri a v dôstojnosti, povedala nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková.

Abú Zabí 10. novembra (TASR) - Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v piatok požiadala arabské krajiny v oblasti Perzského zálivu, aby spoločne so Západom pracovali na mierovom riešení pre ľudí v Izraeli a na palestínskych územiach. TASR správu prevzala z agentúra DPA.

"Všetci ľudia majú právu žiť v mieri a v dôstojnosti," povedala Baerbocková po rokovaní s ministrom zahraničných vecí Spojených arabských emirátov (SAE) Abdalláhom ibn Zajdom Nahajánom v Abú Zabí. Všetkých účastníkov z oblasti Blízkeho východu požiadala, aby neprilievali olej do ohňa.

Ocenila SAE, ktoré navýšili podporu pre agentúru OSN na pomoc palestínskym utečencom (UNWRA) a tiež vyjadrili záujem podieľať sa na pomoci zraneným z Gazy. "Práve Spojené arabské emiráty sú mostom medzi rôznymi svetmi," povedala. Pripomenula, že v roku 2020 táto krajina nadviazala úplné diplomatické vzťahy s Izraelom.

SAE tiež krátko po začiatku konfliktu medzi Izraelom a hnutím Hamas vyjadrili "zhrozenie" nad unášaním izraelských civilistov počas teroristického útoku hnutia Hamas na Izrael.

Baerbocková má v sobotu v saudskoarabskom Rijáde rokovať s premiérom a ministrom zahraničných vecí Kataru Muhammadom bin Abdarrahmánom Ál Sáním i saudskoarabským ministrom zahraničných vecí Fajsalom binom Farhánom Saúdom.

V Rijáde sa v sobotu stretávajú lídri členských krajín Ligy arabských štátov, aby rokovali o vojne medzi Izraelom a Hamasom.

Baerbocková počas cesty v oblasti Blízkeho východu navštívi aj Izrael, kde bude rokovať s ministrom zahraničných vecí Elim Cohenom a lídrom opozície Jairom Lapidom. Naplánované má aj stretnutie s predstaviteľmi palestínskych autonómnych území.