Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Bagdad vyšetrí údajné pašovanie irackých migrantov cez Bielorusko

Migranti pózujú v novopostavenom utečeneckom tábore v litovskom meste Pabrade, ktoré sa nachádza 40 km severovýchodne od metropoly Vilnius v sobotu 3. júla 2021. Foto: TASR/AP

Nepripustíme pašerákov v našej spoločnosti, vyhlásil Husajn. Je našou povinnosťou chrániť našich občanov, či už sú vo vnútri krajiny alebo mimo nej, dodal.

Bagdad 15. júla (TASR) - Iracký minister zahraničných vecí Fuád Husajn sa vo štvrtok zaviazal, že vyšetrí údajné pašovanie irackých migrantov do Litvy, členského štátu EÚ, cez územie susedného Bieloruska. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Husajn na spoločnej tlačovej konferencii so svojím litovským kolegom Gabrieliusom Landsbergisom v Bagdade povedal, že jeho vláda spustí vyšetrovanie "schémy pašovania Iračanov do Európy".

"Nepripustíme pašerákov v našej spoločnosti," vyhlásil Husajn. "Je našou povinnosťou chrániť našich občanov, či už sú vo vnútri krajiny alebo mimo nej," dodal.

Bieloruské opozičné médiá prišli s obvinením, že zvýšený prílev migrantov, pre európske vlády citlivú záležitosť, zámerne umožňuje autokratický prezident Alexandr Lukašenko - ako odvetu za sankcie Európskej únie uvalené na jeho režim.

Na archívnej snímke Alexander Lukašenko.
Foto: TASR/AP


Predseda Európskej rady Charles Michel počas návštevy litovskej pohraničnej dediny Medininkai tento mesiac povedal, že "skutočne je podozrenie, že v tom zohráva úlohu bieloruský režim".

Litva minulý týždeň oznámila, že na hranici s Bieloruskom postaví zábrany, aby tak zastavila prúd migrantov z Afriky a Blízkeho východu, ktorí prichádzajú z bývalej sovietskej republiky.

Migranti pózujú v novopostavenom utečeneckom tábore v litovskom meste Pabrade, ktoré sa nachádza 40 km severovýchodne od metropoly Vilnius v sobotu 3. júla 2021.
Foto: TASR/AP


Litovská pohraničná stráž zatiaľ tento rok zadržala vyše 1500 migrantov prichádzajúcich z Bieloruska - v porovnaní s 81 migrantmi za celý rok 2020.

"Náš sused (Bielorusko) zradne využíva Iračanov na vyvíjanie tlaku na moju krajinu a Európsku úniu... Vnímame to tak, že Iračanom sľubujú bezproblémovú cestu do Európy, ale pritom skončia v (pohraničnom) lese," vyhlásil Landsbergis v Bagdade.

"Pašeráci ľudí ich oklamali a minuli aj veľa peňazí... Je nutné, aby sme spoločne túto sieť ilegálnej migrácie zastavili," dodal.

Litva s 2,8 milióna obyvateľov sa snaží zvládnuť bezprecedentný nával migrantov. Jej armáda preto rozširuje stanové tábory pre týchto ľudí.

Napätie medzi režimom v Minsku a Vilniusom stúplo vlani, keď sa Litva stala útočiskom pre bieloruskú opozíciu po sporných prezidentských voľbách. Oficiálne v nich zvíťazil Lukašenko, ale tento výsledok Západ neuznáva.